Ни руковање, ни туширање: Широм света се организују многобројни тениски турнири, али под изузетно ригорозним мерама

Ј.Ј.

четвртак, 02. 07. 2020. у 23:10

Ни руковање, ни туширање: Широм света се организују многобројни тениски турнири, али под изузетно ригорозним мерама

Детаљ са "Адрија тура" фото: М.В.

Немци први пуштају публику после "фијаска" на "Адрија туру", који наводе као опомену

МОГУЋНОСТ да се заразите на тениском мечу ако се поштују мере опреза су минималне, било би потребно да један играч пљуне лоптицу, а други је одмах потом стави у уста. Овако у немачкој тениској федерацији објашњавају зашто су егзибициони мечеви у склопу припрема за наставак сезоне безбедни, а у Берлину 13. jула стартује ревијални турнир, уз учешће Зверева, Кирјоса, Тима, Свитолине, Квитове... И уз присуство публике.

Тенис је један од малобројних спортова у коме је могуће придржавати се свих мера против ширења вируса корона, барем када је реч о самим актерима, који не морају да имају никакав контакт и налазе се на више него довољној удаљености, чак и у волеј-разменама. Зато се широм света увелико организују турнири, тренинг-мечеви, национални и регионални шампионати, а одзив је масован, јер је неопходно припремити се за старт сезоне у августу на америчкој турнеји.

Још 9. мајa су светски број 11 Арина Сабаленка и 50. на свету Александра Саснович, одмериле снаге у Минску, са по једним линијским судијом на обе стране терена. Белорускиње су саме сакупљале своје лоптице, а после меча су се "руковале" рекетом и слале пољупце преко мреже, кроз осмехе.

У БЕРЛИНУ 800 ГЛЕДАЛАЦА ТУРНИР у Берлину одржава се на два борилишта, а на отвореном ће моћи да присуствује 800 гледалаца, уз одржавање дистанце на трибинама. У затвореном ће бити дозвољено 200 људи.

- Вратио бих се на терен да одиграм меч, па макар и у заштитном оделу - поручио је Тенис Сандгрен.

И они којима тенис није у имену, али живе за њега (и од тога), исто су помислили. Са попуштањем мера широм планете, убрзо су почели да се организују мечеви у Аустрији, Аустралији, Немачкој, Великој Британији. О њима није било много речи, јер су се углавном одржавали иза затворених врата, без помпе, без публике, а све промо-активности биле су онлајн.

Да би се добила дозвола за организовање једног меча или целог турнира, било је потребно проћи строге процедуре државних органа и поштовати прописане мере које нису само "препорука". У неким земљама су организатори дали наредбе и око најситнијих детаља - играчи се тестирају по доласку, не рукују се на мрежи, седе на супротним странама или се мимоилазе када мењају стране терена, нема навијача, контакта ван мечева, сакупљача лоптица, тренера, клупе и терени се дезинфикују... На једном малом турниру у Немачкој, није било дозвољено ни туширање после мечева.

У Немачкој се први пут од почетка кризе гледаоци пуштају на спортски догађај, a турнир у Београду и Задру наводе као опомену.

"После фијаска на "Адрија туру", у Берлину ће се окупити 800 навијача дневно", под тим насловом сајт "Тенис" преноси причу "Асошијејтед преса".

"Огранизатори обећавају стриктну хигијену простора и мере социјалне дистанце. Гледаоци морају да дођу са маскама, које ће моћи да скину на трибинама, на којима ће бити остављена празна места за довољну удаљеност. Сви учесници и особље ће се тестирати и редовно ће им се мерити температура".

- Пошто ће цео свет гледати у Берлин, учесници морају да буду свесни какву поруку шаљу својим понашањем - поручили су из организационог одбора.

ЈАНКОВ ТУРНИР

КОНТРОЛНИ мечеви и егзибиције се већ неколико недеља одржавају углавном по тениским академијама, а један од организатора је и наш Јанко Типсаревић. На Олимпу је у току "Шампионат источне Европе", на коме нема публике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације