ЗА Филипа Крајиновића нема дилеме - прва АТП титула и боравак међу 20 најбољих играча на свету најважнији су циљеви када се тениска сезона настави. У међувремену, "трећи рекет Србије" свакодневно покушава да кроз тренинге и јаке спаринге поврати ниво форме који је имао пре него што је вирус корона избрисао сва тениска такмичења из календара и једва чека да заигра пред домаћом публиком.

- Био сам у сјајној форми пре пандемије, играо сам веома добро, и жао ми је што се све ово издешавало. Тренирам скоро месец дана, али нисам свестан тога на којем сам заправо нивоу, јер не играмо званичне мечеве, али сам у последње време одиграо неколико сетова. Осећам велики умор, заиста, али то је последица дуге паузе, што је сасвим нормално. Када АТП турнири почну поново да се играју, сигурно је да ћу бити потпуно спреман за наставак - поручује Крајиновић у разговору за "Новости".

Поставио је наш репрезентативац себи високе циљеве пред почетак тренутне сезоне, коју је прекројио вирус корона.

ЈОКИЋ МИ ЈЕ УКРАО СЛАВУ НА питање да ли би био најпознатији спортиста из Сомбора да није Николе Јокића, Крајиновић одговара духовито. - То је дефинитивно, украо ми је славу - кроз смех каже Филип, и наставља у мало озбиљнијем тону: - Направио је нешто невероватно, и лепо је када неко има толико успеха а долази из малог града. Наши људи имају мене и Јокића, и мислим да је Сомбор поносан на нас.

- Циљ за ову сезону ми је био да уђем у најбољих 20 на свету. Томе сам најближи био 2018, али сам доживео повреду, због чега сам пао на ранг-листи. Онда је уследио повратак, и мислим да сам био на добром путу да тај циљ и остварим, играо сам у два полуфинала. Сада се све мења, и даље не знамо када ће се сезона наставити и колико ћемо турнира одиграти - каже Филип.

Три финала и исто толико пораза нису утицали на његове амбиције да своје име коначно угравира на један од пехара са тура.

- Фале ми те титуле, одиграо сам три финала, и један од циљева је био да подигнем пехар са АТП турнира. Веома сам близу тог циља и верујем да ће се то ускоро и десити, само је питање времена и величине турнира. Са добрим тимом, као што га имам сада, уопште се не бојим, и мислим да ће сав мој потенцијал изаћи на видело - самоуверен је српски тенисер.

Али, пре него што уопште дође до позиције да игра за неки званични трофеј, треба да почне тениска сезона, а док се то не деси, ту су егзибициони турнири Новака Ђоковића (13. јуна) и Јанка Типсаревића (15. јуна).

- Недостаје ми тај адреналин који носе такмичарски тенис и такмичења. Сада су на реду турнири код Новака и Јанка, и у сваком случају ме очекује узбудљиво лето - истиче Крајиновић и додаје: - Ово ће бити велико искуство и за публику и за нас. Долазе Зверев, Тим, Ћорић, Чилић, и биће спектакл после свега што смо доживели ове године. За нас играче је нарочито значајно то што ћемо се кроз ове мечеве додатно припремити за наставак сезоне, а жеља ми је да пред домаћом публиком играм најбољи тенис.

Тешко да постоји неко ко може да се противи чињеници да ће Београд бити "тениска престоница" Европе у наредном периоду.

- Србија је мала држава, и сјајно је што у нашу земљу долазе сва та велика имена. Имали смо пре неколико година "Србија опен", и фале нам турнири, с обзиром на играче какве имамо. Недостаје нам да наши људи навијају за нас, и сигурно ћемо уживати у сваком тренутку - говори Крајиновић.

Филип је од уласка у професионалне воде променио деветорицу тренера, али чини се да је пронашао добитну комбинацију.

- У тенису су донекле нормалне честе промене тренера. До сада нисам нашао неког са киме бих се повезао 100 одста, али све их ценим и поштујем. Сада сам с Јанком, и драго ми је што је уопште прихватио позив да ме тренира. Верујем у овај процес који смо започели и могу да замислим партнерство са њим до краја каријере - објашњава српски репрезентативац.

Сарадња са Типсаревићем му је већ умногоме помогла, али ипак од њега самог зависи колико далеко ће догурати.

- Не постоји чаробна лампа помоћу које ће ми он помоћи. То су углавном ситнице, које много утичу на оно шта се дешава на терену. Одлучио сам да направим корак напред, ја сам тај који вуче конце и који жели да напредује до свог максимума. Радим углавном на дефанзиви и мирноћи, за коју осећам да ми фали. Као и кроз цели живот, волим да нападам и да идем напред, али када то није успевало, нисам имао план Б. Сада имам времена да се посветим тим стварима и додатно напредујем - сликовито описује сарадњу са Типсаревићем.

НАВИКАО НА ПАУЗЕ

ПАУЗА од два месеца му није много тешко пала.

- У каријери сам имао неколико повреда, па сам постао искусан у тим неким паузама, све је то саставни део спорта. На крају крајева, тело ми се одморило од свега, провео сам време са породицом, био сам у свом стану, спавао у свом кревету... - објашњава наш тенисер.