Енглези пронашли начин да умање губитке: Сви губе, Вимблдон зарађује – играчи највише на удару

Ђ. Самоиловић

08. 04. 2020. у 20:45

Енглези пронашли начин да умање губитке: Сви губе, Вимблдон зарађује – играчи највише на удару

Затварање комплекса на Вимблдону Фото: EPA

Организатори су 2003. године осигурали турнир, што им се многоструко враћа у време пандемије због вируса корона

КАДА цела ова збрка прође и вирус корона буде само део прошлости, доћи ће време да се своде рачуни и сабирају губици. А они ће у спорту бити масовни, цех са осам нула је већ написан, тражи се само број испред. Међутим, у групи свих тих губитника има и оних који су размишљали унапред и спремили план Б, у овом случају то су оганизатори Вимблдона.

Без обзира на то што је престижни гренд слем ове године отказан, ударац по џепу ће бити много блажи него код осталих, пошто ће им осигурање које плаћају тричавих 1,7 милиона евра годишње донети профит од чак 114 милиона европских новчаница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Аргентинац дао одговор: Шварцман појаснио због чега публика често фаворизује Ђоковићеве противнике – навијачи не воле једну ствар код Новака

Како би боље разумели ову ситуацију, морамо да се вратимо 17 година уназад. Те 2003. у свету се појавила епидемија смртоносног вируса САРС па су тако челници Вимблдона одлучили да у случају било какве пандемије или сличног, заштите своје чедо и да финансијске губитке умање колико год могу. У овом тренутку то испада потпуно визионарски потез, пошто ће из касице "Ол Ингланд клуба" отићи само новац намењен за рефундирање унапред купљених карата за овогодишње издање, као и повраћај средстава носиоцима ТВ права.

Уз то, челници најспрестижнијег тениског турнира су спремили пакет од 23 милиона евра као помоћ онима који су неочекивано остали без посла (судије, помоћно особље). Колико су у организацији Вимблдона били спремни да предупреде све потенцијалне недаће, говори и податак да је у потенцијалним сценаријима за исплату новца осигурања била смрт краљице Елизабете која би проузроковала бројне националне дане жалости, али и евентуални терористички напади. Оно што може да брине организаторе лондонског турнира јесте што тај новац неће добити одмах због најављене финансијске кризе, али свакако ће спавати мирније знајући да 114 милиона чека иза угла.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Роџере, да ли је ово довољно добро“: Ђоковић прихватио Федереров изазов (ВИДЕО)

И док су Британци мислили на све, преко Ламанша је потпуно другачије. Ролан Гарос је крајње панично, из ведра неба одложен за септембар ове године, а та одлука је изазвала мноштво супротстављених мишљења. Међутим, да су главешине из Париза поступиле као колеге са Острва, губитак би био негде око 260 милиона евра, па бег у јесен из овог угла не делује толико бесмислено. Иста судбина чека и Ју-Ес опен, који такође нема план Б у случају оваквих непогода, а ако се све гласније прогнозе о изостанку тениса у 2020. обистине, Њуорчане и Парижане чека непријатан поглед на финансијске извештаје. Остаје им само да се надају да ће корона у септембру бити само ружна успомена.

НАЈВИШЕ ГУБЕ ИГРАЧИ
ОНО што ће многе тенисере заболети јесте чињеница да ће морати да се опросте од новца који им је намењен, пошто је наградни фонд који је био планиран, према неким информацијама, износио око 50 милиона евра. За победника Вимблдона било је намењено око 2,8 милиона, док би само учешће играчима донело приходе од скоро 55.000 евра.

ШАМПИОНИ
Роџер ФЕДЕРЕР 8
Пит САМПРАС 7
Новак ЂОКОВИЋ 5
Бјерн БОРГ 5
Борис БЕКЕР 3
Џон МЕКИНРО 3
Рафаел НАДАЛ 2
Енди МАРЕЈ 2
Џими КОНОРС 2
Штефан ЕДБЕРГ 2
Род ЛЕЈВЕР 2
*Тенисер, број титула

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације