У ТЕНИСКОМ свету, крај јуна и почетак јула у годинама за нама, значио је само једно. Јагоде са шлагом, скроз беле "униформе" и немилосрдна борба на милиметарски подшишаној трави за, многи би рекли, најпрестижнији трофеј у тенису. Реч је наравно о Вимблдону, чија је овогодишња судбина у облаку неизвесности, услед пандемије вируса корона, који је "препливао" Ла Манш и угрозио одржавање једне од највећих светковина "белог спорта".

- Пред нама је изазов који нисмо очекивали, пандемија вируса корона и даље утиче на наш живот на начин на који нисмо могли да замислимо. Бринемо о јавном здрављу и одлучни смо да одговорно поступамо - рекао је Ричард Луис, извршни директор Ол Ингланд клуба.

Ова недеља биће пресудна, а по многима постоје два сценарија: или отказивање, што би било први пут после Другог светског рата, или повлачење пред тренутно много снажнијим непријатељем и померање за неки други термин, попут колега из Булоњске шуме.

Јасно је да је за челнике Вимблдона отказивање у овом тренутку представља кошмаран сценарио, дугогодишња традиција и велики обрт новца су ствари којих је се тешко одрећи. Али, с обзиром на прогресију вируса, шансе да Ол Ингланд клуб угости тениску елиту ове године, нису претерано велике.

- Не знам колико могу да га одложе. И даље смо на три месеца од турнира, а они очајнички желе да га одрже. За то време много тога може да се промени. Ту се пита много деоничара, много других турнира. Чак мора да се узме у обзир и то колико траје дан током одржавања турнира. Што се турнир за касније одложи, то ће бити мање дневне светлости. Када играте на Вимблдону, можете да играте до 10 увече нормално - речи су Џејмија Мареја, који је изразио своје сумње у овогодишње одржавање Вимблдона.

Нешто оптимистичнији глас стиже из врховних организација, ВТА и АТП, којe и даље полажу наде у сплашњавање пандемије и наставак сезоне 8. јуна, а самим тим и старт Вимблдона у предвиђеном термину.

- Сва ова ограничења у путовању могли би да представљају проблем за нас када се сезона настави. У овом тренутку надамо се да ће се то десити када почну турнири на трави. Али морамо да будемо реалистични. Могуће је да ће суспензија дуже потрајати. Надамо се, дакле, јуну, ако не, онда се надамо сезони на бетону у Америци - поручио је Стив Сајмон, челник ВТА.

Уколико се одлучи да Вимблдон, попут Ролан Гароса, буде померен за неки други термин, то значи да ће већ ускомешан календар претрпети додатне промене. Такав сценарио је реалнији од оног о отказивању, а цену би могли да плате мали турнири (серије 250 и челенџери), којих ће бити поприлично од средине јула до краја августа, када почиње сезона у Америци. Пошто нема Олимпијских игара, простора за маневар свакако има, али и даље би требало сачекати колико ће вирус корона узнапредовати и колико ће још крошеа да зада спортском свету.

ХОРДОРФ: ТЕНИС ТЕК НА ЈЕСЕН
ПОТПРЕДСЕДНИК тениског савеза Немачке Дирк Хордорф, рекао је у једној специјализовној емисији да очекује да тениска сезона на трави буде у потпуности отказана, и да ће се лоптица поново пребацивати преко мреже тек на јесен.
- Био бих срећан када би се у октобру поново заиграло - рекао је Хордорф и додао да има поуздане информације да ће и Вимблдон задесити иста судбина као и остатак сезоне на трави.

ПОМОЋ ЗДРАВСТВЕНОЈ СЛУЖБИ

ЧЕЛНИЦИ Вимблдона су цео свој простор одлучили да препусте Националној здравственој служби Велике Британије, где је ситуација са вирусом корона све компликованија.
- Понудили смо наше капацитете Националној служби и помоћи ћемо на све могуће начине. Нудимо поруку локалној заједницу, а упутићемо донацију и Црвеном крсту Велике Британије - гласи у саопштењу челника лондонског гренд слема.

РОДИК: АКО НОВАК ИЗЈЕДНАЧИ РОЏЕРОВ БРОЈ СЛЕМОВА...

РОЏЕР Федерер има 20 гренд слем титула, Рафаел Надал 19, а Новак Ђоковић 17. У причу о томе ко би могао да буде GOAT, најбољи тенисер света свих времена (Greatest Of All Time), укључио се и Енди Родик, својевремено светски број један, који је играо против тројице асова.
- Тренутно су по мом мишљењу то (GOAT) Роџер и Серена Вилијамс - изјавио је Родик. - Али, ако се Новак у једном тренутку изједначи по броју ГС титула са Рафом и Роџером, онда важан постаје међусобни скор и број мастерс титула.
Ђоковић је бољи у међусобним дуелима и од Федерера (27-23) и од Надала (29-26), Шпанац има највише мастерса 35, један више од Србина, док је Швајцарац на 28.
- Новак има бољи међусобни скор од Роџера, Рафе и Ендија Марија, а ако се изједначи на крају по броју слемова, биће тешко наћи аргументе против тога да је он GOAT - закључио је Американац.