Никад не потцењујте срце шампиона”. Много пута је та изрека употребљена, а сада је Новак Ђоковић то показао и на правом примеру. У полуфиналу турнира у Дубаију.


Био је далеко од највишег нивоа игре, мучио се, суочавао се са три меч лопте и на крају 17. пут у исто толико мечева успео да сломи Гаела Монфиса (Француска) - 2:6, 7:6 (10:8), 6:1.


Имаће Француз за чим да жали пошто је имао сет и брејк предности (2:6, 1:3) и изгледао је незаустављиво. Србин је тада успео да пронађе начин да врати брејк и да заигра знатно боље, пре свега са мањим бројем грешака. Пропустио је Ђоковић пет сет лопти у завршници сета, па је меч отишао у тај-брејк. Монфис је све време правио дуже паузе између поена, показивао да је уморан...


Одлучујући гем је донео мноштво мини-брејкова, да би Монфис дошао до три меч лопте (3:6). Ђоковић је освојио четири поена у низу, пропустио две сет лопте, али је трећу претворио у изједначење у сетовима.


У трећем сету је виђена игра мачке и миша. Монфис је ушао у проблеме са грчевима, све теже се кретао, Ђоковић је све то умео да казни и да дође до победе.


Мораће српски тенисер да пружи знатно бољу партију у финалу. Тамо га чека Стефанос Циципас (Грчка). Њих двојица су до сада одиграли четири меча и резултат је нерешен (2:2).


ТРЕЋИ СЕТ


0:1 - Монфис трећи сет започиње како је желео, освајањем првог гема.


1:1 - Перфектан гем Ђоковића. Вероватно и најбољи гем за српског играча на мечу, без изгубљеног поена га је освојио.


2:1 - БРЕЈК! Ђоковић прави брејк без изгубљеног поена и долази до вођства у трећем сету.


3:1 - Потврдио је Новак Ђоковић брејк, освојио нови гем и додатно се приближио победи. Монфис за то време показује да има проблеме и са грчевима.


4:1 - БРЕЈК! Монфис се све теже креће, Ђоковић све то користи и други пут одузима сервис противнику.


5:1 - Узео је Монфис медицински тајм-аут, отишао до свлачионице где му је указана помоћ, али то није дало резултат. Новак је без изгубљеног поена освојио гем и дошао на корак до тријумфа.


6:1 - Освојио је Новак први поен у гему, да би Новаку онда пукла пертла на патици. Направио је малу паузу како би заменио десну патику. Потом је завршио посао и прошао у финале.ДРУГИ СЕТ


1:0 - Монфис је припретио, дошао је до 30:30, али је Ђоковић добрим сервисима и уз малу помоћ среће дошао до гема. На трибинама се ори "Ноле, Ноле".


1:1 - Дупла грешка, па три аса. Монфис лагано долази до првог гема на свој сервис у другом сету.


1:2 - БРЕЈК! Новакове муке се настављају. Још један ужасан гем српског играча. Практично поклања брејк противнику. Монфис после сета има и брејк предности.


1:3 - Монфис је дошао до гем лопте, а онда је мрежа била уз Ђоковића. Лоптица је дотакла врх мреже, преварила Француза који је затим изгубио тај поен (40:40). Новак није успео да дође до првих брејк лопти, Гаел је потврдио брејк.


2:3 - Новак коначно успева да прекине серију Гаела и да освоји гем којим смањује заостатак у другом сету. Како игра Ђоковић најбоље говори податак да је направио 12 грешака из форхенда и седам из бекхенда...


3:3 - БРЕЈК! Успева Новак да дође до првих брејк лопти и одмах их користи. Имао је три узастопне шансе и другу је претворио у изједначење.


4:3 - Новак се вратио! Ђоковић је после направљеног брејка одиграо скоро савршен гем за прво вођство у сету.


4:4 - Монфис прекида серију српског аса и долази до изједначења.


5:4 - Каква мајсторија Ђоковића. Одличан скраћени волеј Новака, Монфис је успео да стигне, али се уједно и оклизнуо. Србин га је одмах питао да ли је све у реду и добио је “прст на горе”. Новак је затим показао да се у потпуности вратио у меч и дошао је на гем до сета.


5:5 - Новак је замало дошао до изједначења у сетовима. Новак је освојио прва два гема, да би Монфис узвратио истом мером и то пошто је Ђоковић из "шпаге" покушао да врати лоптицу. Довољно за аплауз са трибина. Монфис је затим лагану лоптицу послао у мрежу и дао противнику сет лопту. Новак је затим вратио поклон, форхенд је послао у мрежу за изједначење (40:40). Недуго затим је Србин дошао до нове брејк шансе и послао форхенд у аут...Монфис потом осваја два наредна поена и долази до изједначења.


6:5 - Одличан сервис гем Ђоковића. Поново је пребацио притисак на противника.


6:6 - Играће се тај-брејк! Монфис је после скоро сваког поена у мечу правио дуже паузе, изгледало је као да је баш уморан. Новак је дошао до брејк лопте, Монфис је спасио дроп-шотом, да би потом послао лоптицу у аут. Још једна дуга размена, Новак греши, Монфис поново прави дугу паузу и делује да једва стоји на ногама. Уследила је нова, трећа брејк лопта. Монфис је и ту спасао добрим сервисом. Судија је позвао аут на ас ударац Монфиса, Ђоковић је пришао и показао да је била добра лопта. Гаел је тада аплаудирао Нолету и позвао публику да учини исто. Потом је освојио гем и заказао тај-брејк.


7:6 - Првих пет поена у тај брејку и исто толико мини-брејкова. Монфис мајсторским форхендом долази до предности (2:3). Први је поен на свој сервис освојио Француз, али је наредни поен изгубио (3:4). Монфис је затим освојио оба поена на сервис Ђоковића и дошао до три меч лопте (3:6). Код прве је форхенд послао далеко у аут, да би потом направио нову грешку и код друге, уследили су Новакови сервиси (5:6). Сјајан сервис и ново изједначење (6:6). Форхенд уз линију, па нови форхенд по дијагонали за сет лопту Србина (7:6). Монфис одговара ас ударцем после чега Ђоковић прави мини-брејк и долази до сет лопте на свој сервис (8:7). Послао је лоптицу у аут, па потом освојио поен и дошао до нове, осме, сет лопте, поново на сервис противника (9:8). Дупла сервис грешка Гаела, Новак је изједначио (10:8).Фото: АП

ПРВИ СЕТ


1:0 - Монфис је боље започео меч, освојио је прва два поена, па је дошао и до брејк шансе. Новак је успео да се извуче из те ситуације и да добрим сервисима у право време дође до гема.


1:1 - Сигуран гем Француза који се тако “уписује” на семафор у првом сету.


1:2 - БРЕЈК! Монфис је веома агресиван на старту меча, доста ризикује, гађа основну линију и дубоким лоптама прави проблем српском играчу. Поново је дошао до 15:30, а недуго затим до друге брејк лопте. Успео је Ђоковић да је спаси, а Монфис је подигао публику на ноге бекхенд паралеом из скока. Имао је Новак неколико шанси да узме гем, није их искористио, па је Гаел дошао до нове шансе да му одузме сервис. Маратонски гем је завршен тако што је Ноле послао лоптицу у аут.


1:3 - Монфис је наставио тамо где је стао, потврдио је брејк и то са само једним изгубљеним поеном у гему.


2:3 - Навијачи се одлично забављају у Дубаију. Новак је позвао Гаела на мрежу, па га лобовао и онда надмудривање на мрежи завршио сјајним волеј ударцем. Довољно да публика устане на ноге и да им аплаудира. Ђоковић је затим дошао до две гем лопте, покушао да изненади противника сервис/волеј игром, али је Француз успео то да стигне и да одигра маестрално и да добије аплауз од Ђоковића. Уз доста проблема је Србин на крају успео да узме гем.


2:4 - Новак је дошао до 30:30 на сервис ривала, али није успео да дође до првих брејк шанси. Монфис је понашао начин да узврати и да освоји гем.


2:5 - БРЕЈК! Новак наставља да греши. Лаке лоптице шаље у мрежу и поклања Монфису нове две брејк шансе. Тада је одиграо одличан поен на мрежи, па сјајну форхенд дијагоналу за изједначење (40:40). Међутим, бекхенд дијагоналу шаље у аут и даје противнику нову прилику. Дроп-шот је завршио у мрежи, Фрацуз има два брејка предности и на гем је до освајања сета.


2:6 - Монфис је потврдио све оно добро што је урадио у претходним гемовима. Освојио је осми гем и дошао до вођства у сетовима за 46 минута игре.Фото: АП