Одмах пошто је Новак Ђоковић освојио историјски, осми, трофеј на Аустралијан опену, Рафаел Надал је изјавио како би волео да се финале у Мелбурну завршило слављем Доминика Тима. Неколико недеља касније ништа се у размишљању некадашњег првог тенисера света није променило.

- То је чисто професинална ствар, и не желим да кријем више. Исто тако, ако бисте питали Новака да ли би више волео да ја освојим Ролан Гарос или Тим, вероватно ће његов одговор гласити – Доминик – рекао је Надал и додао:

- У овом свету понекад живимо са мало лицемерја. Имам јако добар однос са Домиником, такође и са Ђоковићем, међутим... Ако ме питате да ли желим да Новак има више гренд слем пехара од мене, мој одговор је – не. То вам је реалност нашег надметања, није у питању да имате нешто против било кога, или да имате неки чудан разлог за такав став. Ако Ђоковић освоји титулу, ја му честитам и идем на следећи турнир, али ако ме питате кога сам прижељкивао као освајача Аустралијан опена, да, хтео сам да то буде Доминик Тим - поновио је Рафа Надал.