КАДА играју први и 260. на свету, ништа сем глатког пораза слабије рангираног се не очекује. Управо тако је и било у првом колу турнира у Дубаију, у којем је Новак Ђоковић рутински савладао Тунишанина Малека Џазирија - 2:0 (6:1, 6:2) и пласирао се у наредну фазу мастерса у арапском свету, где ће сутра играти против Филипа Колшрајбера, који је био бољи Мохамеда Сафвата (2:1).


Ђоковић је одмах на почетку сусрета успоставио свој ритам и противнику одузео сваку шансу за сензацију. Новака у пару са Марином Чилићем сутра (14.00) очекује окршај у дублу против првих носилаца турнира Раџива Рама (САД) и Џоа Салзберија (Велика Британија), а премијеру у Дубаију ће имати и Филиип Крајиновић, којег у првом колу очекује двобој са Жоаом Соузом (12.00).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Док свет мисли да се не воле, тројица тенисера имају заједничку групу: Новак, Роџер и Рафа се друже и ван терена


Уочи мастерса у Дубаију, Новака су интервјуисали новинари једне емисије, и занимало их је одакле долази његова ментална снага, као и који тачно успех може да издвоји испред свих осталих.


- Када сам био мали, сањао сам да освојим Вимблдон. Са седам година направио сам макету трофеја Вимблдона. Сан ми је био да будем "број један" и да освојим Вимблдон, а то је постала реалност 2011. године. У року од два дана сам постао први на свету и освојио Вимблдон и то је вероватно био најиспуњавајући тренутак у мојој каријери. Дечачки сан ми се остварио - рекао је Ђоковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АТП листа: Ђоковић јoш седам недеља до Сампраса и историје


Ментална чврстина помоћу које, из скоро сваке тешке ситуације, излази као победик долази као плод искуства, али и тешког детињства током НАТО бомбардовања деведестих година прошлог века.


- Ментална снага долази изнутра, наравно. Тешко је одабрати једну ствар која дефинише менталну снагу било ког спортисте, ту постоји неколико различитих фактора који доприносе томе како се носите са притиском. Један од тих фактора је искуство у оваквим мечевима на Туру, а други је начин на који сам одрастао. Током деведесетих у Србији је био рат, доста санкција и кризе кроз које је моја породица прошла. То ми је дало снагу да никада не одустајем и начин размишљања - да никада не могу да оманем, већ да је све корак ка томе да постигнем још један циљ, да напредујем као тенисер, али и као особа - истакао је Новак.


НОВАК ТЕСТИРАН 24 ПУТА

МЕЂУНАРОНДА тениска организацја (ИТФ) недавно је објавила податке о томе ко је међу тенисерима највише пута тестиран на допинг у 2019. Извештај каже да је од велике тројке, Новак најмање тестиран - 24 пута, док Федерер и Надал предњаче са по 29 провера. Највише од свих тенисера у претходној сезони, на недозвољене супстанце је тестиран Немац Јан Ленард Штруф, чак 31 пут.