Биће Новак у наредне две-три године сигурно најбољи тенисер свих времена!: Срђан Ђоковић, отац најтрофејнијег српског спортисте, о успесима и животу своје породице и сина

Данијела МИЛИНКОВИЋ

16. 02. 2020. у 11:00

Биће Новак у наредне две-три године сигурно најбољи тенисер свих времена!: Срђан Ђоковић, отац најтрофејнијег српског спортисте, о успесима и  животу своје породице и сина

Фото Ж. Кнежевић

Без обзира на анимозитет који англосаксонски свет има према њему, нема сумње да ће им на терену показати колико нису у праву. Новак спортски подноси поразе, а награде иду Федереру

НОВАК ми је рекао: "Тата, ове године прави витрину за сва четири гренд слем пехара!" Не само да ће Новак бити најбољи тенисер свих времена, него ће бити убедљиво најбољи! Уосталом, у међусобном скору са највећим ривалима, он то већ јесте. Биће најбољи без обзира на сав анимозитет који англосаксонски западни свет има према њему и његовим резултатима. Новак ће им на терену показати колико нису у праву.

И док милионе људи импресионира мотивисаност најбољег српског спортисте свих времена Новака Ђоковића да и поред 87 титула, од чега чак 17 гренд слемова, и даље царује светским тенисом, за његовог оца Срђана Ђоковића ту никаквог изненађења њема. Он, у интервјуу за "Новости", тај "феномен" овако објашњава - то је једноставно Новак. Док га фотографишемо са пехаром који је у среду стигао из Берсија, Срђан признаје да више и не броји трофеје које је његов син освојио.

* Овде код вас у ресторану је поприлична гужва са трофејима. Да ли је време да Новак добије музеј у Београду?

- Ево, реците ви мени да ли је време. Покушавам већ годину и по да постигнем договор о томе. Нека идеја је да то буде у центру града, надам се да би се могла наћи зграда која би послужила за ту намену. Пре неколико месеци у Београду је био Виландер, који Новака не подноси, али је рекао да не може да верује да је дошао у Новаков родни град а нигде нема билборда, рекламе, приче о њему, осим испред његовог ресторана на Новом Београду. Како на нас да гледа свет када се према једном Новаку, који се родио сад и ко зна када ће се и да ли ће се икада поново родити у историји овог народа, понашамо на тај начин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Срђан Ђоковић: Нико није омаловажавао Новака као Федерер

* Шта је то у карактеру Срба да с једне стране величају своје хероје и успешне људе, а с друге исти тај успех минимизирају?

- То је вероватно нека фалинка из наше прошлости, неки генетски проблем који вучемо већ вековима. Људи се на први поглед одушеве нечијим успехом, али већ на други показују подозрење, завист, љубомору. Размишљао сам много о томе, о чему се ту ради, пошто се као породица с тим стално сусрећемо. Једини закључак до ког сам дошао је следећи: уместо да ваш успех и мени буде стимуланс да нешто направим у животу, ја ниподаштавањем вашег успеха правдам свој неуспех. Немам друго објашњење.

* С друге стране, западни медији често истичу да Новак, чак и ако престигне Надала и Федерера по броју освојених гренд слемова, никада не може бити најбољи играч свих времена, јер, како тврде, не уме спортски да поднесе пораз...

- Па то што причају је просто невероватно! Нико никада у историји спорта, не само тениса, није подносио поразе као што их подноси Новак. Кад изгуби, он дође код противника, поздрави се, пољуби га, и каже: "Браво, мајсторе, био си бољи од мене." И ниједне године није добио награду за фер-плеј, сваки пут је уруче Федереру. А довољно је само упоредити како се он понаша када губи, а како Новак.


* Зашто су баш Енглези изразито против Новака? Може ли се све то подвести само под предрасуде у вези с нашим народом или има и других разлога?

- Не бих да улазим у то, али вероватно то вуче корене из наше прошлости, из политичких и других односа. Новак једноставно не даје ни један једини разлог да га не волите. Уљудан је, фин, културан, образован, свима се обрати на језику домаћина, обожаван је свуда у свету, сем у том англосаксонском. Али овај спорт су они измислили. И сад тамо неки момак из сиромашне, мале земље, припадник народа који је део старе европске цивилизације и нема чега да се стиди, већ 15 година им показује да то није само њихов спорт, него и наш и целог света.

* Да ли је и вас, породицу, Новака, уморила та неправда двоструких стандарда?

- Наравно. Али, с друге стране, Новака шест седмина света обожава, његова популарност је огромна у Кини, Јапану, Индији, Русији, Јужној Америци...

* Ни Новакова рекордна, осма титула на Аустралијан опену није била довољна за, рецимо, Рода Лејвера, по којем, иначе, име носи арена у Мелбурну. За њега је најбољи тенисер данашњице Федерер, без обзира на то шта би, како каже, у наставку каријере могли да остваре Новак и Надал.

- Сваки тај пример појединачно нажалост потврђује ово опште правило о којем сам говорио. Замислите, Новак као седмоструки првак Аустралијан опена игра своје осмо финале и 90 одсто публике навија за противника! А зашто? Чиме је Новак то заслужио?!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Срђан Ђоковић: Новака западни свет не воли, а овде је већина палила свеће за њега

* После освајања АТП купа у Бризбејну, Новаку су замерали што је са осталим члановима репрезентације певао српске песме. Пре тога, нашао се на удару што навија за Хрватску. Како објашњавате тај парадокс да је час "превелики", а час "премали" Србин?

- Кључ свега је у тој невероватној нетрпељивости и неподношењу да се неко тако сјајан, у сваком погледу, родио у Србији, да је Србин и српскога рода. Новак и његове колеге, пријатељи, постали су светски прваци у тенису и певали су родољубиве песме које нису никога вређале, већ су биле на радост и подстрек да и у будућности напредују. Само се Србима патриотизам убраја у грехе, кад то раде други, онда је то врлина. Новак не да није шовиниста, не да не мрзи туђе, него све државе бивше Југославије, све те народе сматра за своје. Никада међу њима није правио разлике, поготово кад је требало да се помогне људима и у Хрватској, Босни, Србији... Показао је да је светски човек.* После Аустралије сте написали један у исто време и оштар и емотивни текст, у којем сте за оне који су критиковали Новака због певања српских песама рекли да су дошли из дигестивног тракта. На кога сте тачно мислили?

- На све оне несрећне људе који своју политичку и сваку другу каријеру граде на несрећи свог народа, њима је природно станиште тај дигестивни тракт. Препознаће се они сами. Њих нема много, али су агресивни, па се стиче утисак да их је много више.

* Ствара се утисак да је Новак Србима добар само када је најбољи. Чим изгуби прву позицију крену приче о суноврату, претреса се шта једе, у шта верује, како живи... Како се он и породица носе са тим?

- Огуглали смо. То није само пример са Новаком, већ и са другим успешним људима. Шта год да се деси, идемо даље, волимо свој народ и земљу, живимо у Београду, нећемо се преселити. И Новак ће једног дана доћи да живи овде са највећим задовољством. И једва чека да се то догоди.


* Која вам је Новакова победа најдража?

- Толико победа има да је најдражих на десетине. Поготово су ми драги његови пионирски и јуниорски успеси. То је био показатељ да је огроман таленат, да је вредан, радан, посвећен... Какав је био тада, такав је и данас. Посвећен, поштен, прави је представник Србије и српског народа свуда у свету. Он је тотално променио слику о Србији и нашем народу и пуно је помогао нашој дијаспори да се избори са том невиђеном пропагандом да смо најгори, да смо геноцидан народ, а то једноставно није истина. И они су то схватили - не може неко са таквим особинама као што их има Новак да потекне из неког геноцидног народа.

* А који његов пораз вам је најтеже пао?

- Сваки пораз падне тешко у тренутку у ком се догодио, али после тога се прихвати као саставни део спорта. Сматрам да се из пораза учи много више него из победа. Јер, победа сакрије лоше ствари које је чинио током меча, а пораз га натера да о њима размишља.

* Причали сте да је сваки пут када је плакао после пораза био кажњаван забраном одласка на тренинг...

- То се десило свега неколико пута, и он је врло брзо схватио ово о чему говорим, да мораш да научиш и да побеђујеш и да губиш. И погледајте како се сада понаша. То је најпоштенији спортиста који се појавио у врхунском спорту из свих спортова, не постоји нико ко подноси поразе као што их подноси Новак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Срђан Ђоковић: Новак се појавио у незгодно време за Србију и српски народ

* И Новак је недавно испричао епизоду из детињства, за коју каже да је значајно утицала на њега, на то какав је спортиста и човек данас, када сте на сто испред породице ставили новчаницу од 10 марака и рекли - то је све што имамо, али то није разлог да очајавамо, већ више него икад морамо да се држимо заједно...

- Он дуго није знао у каквој се ужасној финансијској ситуацији као породица налазимо. Борили смо се 15 година да покријемо огромне трошкове, који су били много већи од наших прихода. Патили смо сви, нарочито његова браћа и ми, као родитељи. На крају се све исплатило. А Новак није имао појма до 17. године, а онда му је речено све. Ко зна како би се понашао да је то знао кад је био мали, можда би имао притисак у глави, можда не би могао да на прави начин све то изнесе. С друге стране, то му је вероватно помогло да остане, што би народ рекао, нормалан човек. Какав је био, такав је и дан-данас. Никада никога не одбије за аутограм, сликање, лепу реч...

* Осећате ли се и ви онако како је недавно изјавила ваша супруга Дијана - да сте ви изгубили Новака, а да га је цео свет добио?

- Апсолутно.

* Има ли тренутка да зажалите, да помислите како бисте, да можете, нешто променили у животу?

- Не бих мењао ништа. Али нисам баш све овако замишљао. Ево, ми већ годинама живимо с кучетом, а имамо тројицу синова.

* Колико често виђате унуке, Стефана и Тару?

- Неколико пута годишње. То је једноставно цена која мора да се плати. Јер, Новак жели да буде најбољи тенисер свих времена. И он ће то, понављам, остварити у наредне две-три године. Сигурно!


ФЕДЕРЕР ЈЕ ЉУБОМОРАН

* НЕКАДАШЊИ капитен Дејвис куп репрезентације Швајцарске Клаудио Мекарди тврди да постоји одређени ниво нетрпељивости између Новака и Федерера, односно да Роџер никако није успео да разуме Новака. Да ли је ту реч само о неразумевању или и о љубомори?

- Федерер је сјајан тенисер, али то се не би могло рећи када је реч о његовој људскости. Он је љубоморан на Новака од тренутка када се појавио, јер је знао да је бољи од њега и да ће га превазићи.КОСОВО ЈЕ НАШ ЈЕРУСАЛИМ

* НЕДАВНО сте жестоко одговорили једном албанском политичару са КиМ који је вређао Новака, уз поруку да ће Косово увек бити срце Србије...

- Косово је наша света земља, они су нам је отели, били су јачи, свака част, али се ми нашег порекла никада нећемо одрећи. Оно што је за Јевреје Јерусалим, за нас је Косово. Албанцима не замерам ништа, чак им и завидим. Без обзира на то чиме се баве, да ли су новинари, спортисти, радници, где год да су у свету боре се за свој народ. Дао бих све на свету да се и мој народ тако понаша. Нажалост, то није случај. Пуно је међу нама трвења, ми смо као гуске у магли, не знамо где ћемо, шта нам је чинити, шта нам је национални интерес, где су нам границе, лутамо. Крајње је време да се једном за свагда ујединимо око националног интереса. Ако се ту не договоримо, нестаћемо...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Шта ће сада рећи Приштина? Срђан Ђоковић: Новак је националиста, Косово је наша света земља на коју сте ви ушли (ВИДЕО)


НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈЕМ ШТА СЕ РАДИ У ЦРНОЈ ГОРИ

* У МЕДИЈИМА се појавила информација да је Новак дао подршку литијама у Црној Гори...

- Једина подршка коју је Новак давао и коју ће увек давати свом српском народу јесу победе на спортском терену.

* Како ви гледате на дешавања у Црној Гори, из које сте пореклом?

- Страшно је то што се догађа. Не могу да верујем да се у једном те истом народу догађају такве турбуленције, какви су то неки лични интереси преовладали, који немају везе са народом, државом, Црквом. Некад су Црну Гору звали "српска Спарта", и ја сам поносан што су ми корени из Црне Горе, моји родитељи су одатле, из српских племена. Чак смо и помогли обнављање мале цркве у татином родном селу поред Никшића. Колико је моја отаџбина Србија, толико је и Црна Гора. То је један народ, једна вера, груда, Црква.


НИШТА ОД ПОЛИТИКЕ

* ШТА бисте рекли Новаку уколико би дошао код вас након завршетка спортске каријере и изјавио да жели да се бави политиком?

- Било је већ примера врхунских спортиста који су покушали да нешто кроз политику помогну свом народу, и шта се десило? Били су одбачени као крпе. Према томе, то се неће догодити кад је реч о Новаку. Он је то што јесте и такав ће и остати. Не знам тачно шта ће Новак радити после завршетка тениске каријере, мислим да ни он то тренутно не зна, али сам сигуран да ће, чиме год се буде бавио, бити исто толико успешан као и у тенису. Разлика између њега и осталих тенисера је у томе што су они само тенисери, а Новак је само тренутно тенисер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Драган

16.02.2020. 11:40

Новака не подносе англосаксонци зато што су то завидни смрдовани и подлаци.

Biserka Todorovic

16.02.2020. 11:43

DOBARDAN SRBIJO IMAMO SPORTISTE CIME DA SE PONOSI SRBIJA A MEDJU NJIMA JE SRPSKI SVETSKI TENISER LEGENDA TENISA NOVAK DJOKOVIC .NJEGOV OTAC I CELA FAMILIJA I SVI CLANOVI FANOVI PRIJATELJI IMAJU RAZLOGA DA BUDU PONOSNI JER NOLE TO ZASLUZUJE VELIKI POZDRAV OCU PORODICI NOVAKA DJOKOVICA SRETNO IDEMO

Ime ili nadimak

16.02.2020. 12:11

bice najbolji, pod uslovom da ne proradi scenario Monika Seles. Od te pogani je sve moguce ocekivati.

Mirko

16.02.2020. 12:15

Novaku svaka cast, a njegovom ocu savet, posto tvrdi da je veliki vernik da bude malo skromniji. Ana Ivanovic je bila prva na ATP listi, Nikola Jokic je jedan jedan od najboljih kosarkasa danasnjice, da li neko zna ko su njihovi roditelji? A zasto bi i znali. Srdjan ima svoje misljenje o svemu, u sve se razume i to je legitimno, samo je problem sto on misli da nekoga zanima sta on misli, da je to relevantno, neka se ueda na Novaka i njegovu odmerenost i skromnost.

goga

16.02.2020. 12:35

@Mirko - Postovani Mirko, slazem se sa vama. Novak zasluzuje divljenje i zahvalnost zbog nacina na koji prezentuje Srbiju. Njegov otac nije ni za intervju, ni za komentarisanje. Da ipak kazem da bi trebalo da povede racuna o svom ponasanju, sve sto kaze i radi deluje vrlo bahato i primitivno. Na zalost, i on je postao javna licnost, pa se to jos vise istice.

Stanko

16.02.2020. 14:23

@Mirko - Pa zar mogu da se porede Ana i Novak. Ana je bila prva na listi svega mesec dana.

B

16.02.2020. 13:27

Postovanje za Novaka,a njegovim roditeljima preporucujem totalno povlacenje iz medija,za Novakovo dobro.Izgledaju arogantno i iritantno!!!

Petar

16.02.2020. 18:24

@B - Nole je i moj lični ponos i zbog njega uopšte gledam ovaj sport i imam tremu dok ga gledam. Svi govorimo o tome kako Novaka manje vole nego Rafu i Federera. Naravno da nam je krivo. Ali nikako da ove usijane glave shvate da je skromnost vrlina. Novakova cela porodica (i otac i žena i depresivni brat sa Pepeom i mama ljubeći amajlije na javnim prenosima...) se eksponira tamo gde nemaju šta da doprinesu i kažu. Sve ovo ne pomaže ni Noletu ni Srbiji niti nama, koji Noleta vole i gledaju.

Рашо

16.02.2020. 13:40

Чему ова истрчавања? Последњи пут пре четири године је и мајка пожурила да најави слично па су уследиле две године агоније и суноврата! Мудро је ћутати и радити, против себе има западне звери (не мислим на спортисте) спремне на све. Сетимо се Монике Селеш, ту су моћни преваранти из допинг удружења (формално то зову антидопинг), политика, спонзори, .... Уразумите се љиди, тихо и полако без буке!

МИЛОШ

16.02.2020. 13:58

Новак Ђоковић је већ најбољи наш спортиста !

Buxi

16.02.2020. 14:43

Kad bi se Srđan malo obuzdao, Novaku bi lakše bilo. Ovakvim prognozama ga uvek izbaksuzira.

Mica Bor

16.02.2020. 14:56

Neka Nole igra koliko moze I kako ume , ako naidje mladji I bolji sta onda . Dovoljno je postigao I do sada , nekima bi za to trebala tri zivota . Samo opusteno Novace . Naravno voleo bih I ja kao I svi drugi da budes prvi I naj bolji !

Starina Janko

16.02.2020. 17:19

To je sirotinjski mentalitet raje.Opusteno sa tim.Srdjane,i ti se malo opusti.Dozivljavaju te kao da zacikavas,prkosila.Ne razumeju da si ti samo ponosni otac koji pomalo i svoje želje iz mladosti,hrani uspesima sina.Mnogi bi ti mi bili slični i ne zameraj ponekom lošem komentaru.Nole je nas kao i tvoj i budi darežljiv i spreman da ga deliš sa svima koji ga volimo.Mnogi ga gledaju kao najrodjenijeg.

Masha

16.02.2020. 17:23

Ovaj covek izjavljuje sasvim nemudre stvari. Covece, pa sto si tako neskroman? I gord? buducnost nije u nasim rukama... Mislim, treba da planiramo i da se nadamo i da radimo na necemu, ali ovakvo hvalisanje zaista ne odgovara normalnom rezonovanju. To se jos zove baksuziranje.

Simom

16.02.2020. 17:52

Gosp.Djokovic,slazem se sa vama, Nole ce prestici sve po broju osvojenih trofeja svih vrsta i biti ce najuspesniji teniser svih vremena,ali za to mu je potrebno da ocuva dobro fizicko i mentalno zdravlje i tu je vasa obaveza kao svakog Srbina da i vama i Noletu pomogne ,pa bilo to gde u svetu.Narocito zbog velikog jala suparnicke strane i njihovih navijaca,treba paziti na njegovu fizicku sigurnost,da se ne ponovi slucaj Seles.

Vaska tr.

16.02.2020. 18:05

Čestitamo divnoj porodici i našem najboljem sportisti i lideru mladih generacija i u svetu. U pravu je gospodin za nase mane. Srbi su sebi najveći neprijatelji. Kao vole Srbiju, ratovali bi za nju, a bacaju djubre oko svoje zgrade i mrze svoje komšije. Oni su mali narod sa velikim očekivanjima od drugih jer ne znaju sta ce sa sobom i svojim sposobnostima pa ih prokockaju ali su im stalno drugi krivi sto se u njih razočaraju a sami nisu uradili ništa za sebe i svoje najbliže.

Miki-Zg

16.02.2020. 18:07

Novak ako bude zdrav ove 3-4 god. obara eve rekorde ( može i ove god. ) Ima 277 tjedana na vrhu ATP liste ,( Federer 310 ), osvojiće oko 22 titule Gren-slema ( Federer 20 ) ,titula Masters ima 34 ( Nadal 35 ) Nole je osvojio sve Masterse -10 jedini .Titula 8 najboljih na kraju god. ima 5 -Federer 6 !

Anarhista

16.02.2020. 18:12

Поздрав Срђане! Све је то у реду. Али пази једну ствар, док год Новак игра, англосаксонско зло не мирује. Запамти то.

Savo

16.02.2020. 18:15

Hvala Vam puno familijo Djokovic Sto su I moja deca Kroz Novaka zavoli Srbiju , zao mi je Sto moram da ih podsecam I da postoji neka ljubicasta I sretna srbija I gde Vase vrednosti i velicina ne dolaze do zasluzenog znacaja u Sto sam se uverio boraveci ne tako davno , Hvala Vam i Zelim Vam besmrtnost Vi ste svetlost mog naroda , poslednja nada ,

Mili

16.02.2020. 18:30

To je ta večita borba pravoslavlja i katolika. Kolega, katolik kaže kako ne voli Novaka zbog njegovog pozivanja patriotizma, što se krsti i slavi glasno. A oženio ruskinju, pravoslavku i ima dete sa njom. To je ljubomora jer su pravoslavni slobodni, a katolici sve nešto ćute, nemoj reći ništa....

Milkan Opacic

17.02.2020. 11:37

Srđane,mnogo,mnogo si pomogao Noletu ali suviše trčiš ispred njega. Malo ohladi.

gedža

17.02.2020. 18:33

Srđane,PONOSI se svojom decom i porodicom kako god ti želi jer imaš nemerljivo mnogo razloga za to. Pogotovu kada vidiš gde je No1e sada i kada najbolje znaš gde je i kako počelo i kakav je bio put do svega. PONOSI se, jer će to jednog dana Novaku značiti mnogo više nego sada,kada bude gledao svoje . Ne obazirite se na neukusne komentare.Idemoooo Đokovićiii ajmooooooooooo idemooooo breeeee ...