Новак Ђоковић неће бити кажњен због додиривања главног судије Демијена Думосуе у финалу Аустралиан опена, у другом сету меча са Доминик Тимом. Тениска асоцијација Аустралије званично је објавила извештај са Гренд слема у Мелбурну и потврдила да нико ниједан играч није кажњен за прекршаје током мушког финала.


По тениском правилнику физички контакт са арбитром на мечу је забрањен. Српски тенисер је то правило прекршио када је изнервиран због опомене да одуговлачи са сервисом, при резултату 4:4, прошао поред Француза у “високој” столици и потапшао га по патици. Имао је тада Ђоковић и иронични коментар: Одличан посао. Постао си познат сада. Добро урађено. Судија није одреаговао на Новаково понашање.У понедељак после освојеног пехара у Мелбурну, најбољи тенисер света Новак Ђоковић је јавно, као велики спортиста, признао да је погрешио.


- У професионалном спорту дешавају се ствари на које нисте поносни и понекад радите нешто са чиме нисте задовољни. Пролазите кроз различите емоције, успоне и падове. Наравно да нисам срећан што сам додирнуо судију у столици. Жао ми је ако сам тиме увредио било кога, али у јеку борбе неке одлуке вас избацују из равнотеже. Ја сам само покушао себе да вратим у баланс – рекао је Ђоковић.
И док је Новак избегао казну због прекршаја, има играча који нису били помиловани због инцидената током 14 дана првог Гренд слема у сезони. Тениска асоцијација Аустралије изрекла је новчане казне у вредности од 86.083,95 долаза.


Међу тенисерима који морају да плате казну, због “гласне непристојности” су: Ник Киријос, Фабио Фоњини, Беноа Пер, Роџер Федерер, Миомир Кецмановић ... Једини играч који је кажњен због вербалног прекршаја је Немац Александар Зверев.У женској конкуренцији за непоштовање тениса кажњене су само Францускиња Ализ Корне и Румунка Симона Халеп. Њих две морају да плате, укупно, 8.162,98 долара.