Новак Ђоковић се вратио на врх светског тениса. Освајањем осме титуле на Аустралијан опену, у исто толико одиграних финала на “Род Лејвер арени”, српски ас ће од понедељка поново бити светски број један.

Имао је Ђоковић трновит пут у финалу овосезонског издања првог гренд слема у сезони. Добар почетак меча против Аустријанца Доминика Тима, па свађа са судијом и губитак другог и трећег сета, на тренутак су забринули све Новакове навијаче, али је онда Ноле показао због чега ће остати уписан као један од најбољих тенисера свих времена.

- Желео бих да почнем са честиткама Доминику на невероватном турниру. Вечерас је био тежак меч. Био си близу победе и сигуран сам да ћеш ускоро освојити, не један гренд слем трофеј, него више њих. Велико поштовање и твом тиму, ви сте сјајни људи и желим вам сву срећу – рекао је Новак у првом обраћању по одбрани тронна на АО.

Ђоковић је први трофеј у Мелбурну подигао пре 12 година, а до осмог је стигао после пет сетова, четири сата борбе и победе против Тима 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.
- Хвала мом тиму, породици, брату који је овде. Ужасавајуће ствари су се десиле пре турнура, ужасни пожари су се рефлектовали на све нас, јер смо гледали шта се догађа и били смо забринути. Такође, десила се и смрт мог ментора, Кобија Брајанта, на неки начин ово је и посвећено њему. Такође, ово је и подсећање да уживамо у животу, да будемо уз људе који нас воле, уз породицу. Има и важнијих ствари од спорта. Надам се да се овакве ствари више неће догађати – казао је Новак, захваливши сви свима који су учествовали у организацији и на било који начин били део првог гренд слема сезоне.

- Још једном сте показали невероватан шоу. Ово је мој најдражи турнир, драго ми је што омиљени трофеј још једном држим у рукама.