НОВАК Ђоковић је на бриљантан начин ставио тачку на прву недељу Аустралијан опен. Бранилац титуле је у осмини финала у "Род Лејвер арени" преслишао 14. тенисера света, Аргентинца Дијега Шварцамана са 3:0 (6:3, 6:4, 6:4). Другом рекету планете наредна препрека ка осмој круни у четвртфиналу је Канађанин црногорског порекла Милош Раонић.


Наш најбољи спортиста је доминирао од првог сервиса, ниједном није дозволио Шварцману, који је победом над Душаном Лајовићем спречио српски дерби, да га изненади. Аргентинац је у првом сету био равноправан све до осмог гема када Србин прави брејк за 5:3. Ђоковић је још силовитији био у другом сету, када је повео са 3:0 и трасирао пут за 2:0 у сетовима. Шварцман је, истина, успео да једном одузе сервис Ђоковићу, али не и да преокрене сет.


- Осећам се сјајно, јер сам имао неколико изванредних мечева на Централном терену. Имам све више самопоуздања, сервирам добро. Био је ово и добар тест за мене, јер Дијего је у форми, није испустио ни сет у претходним мечевима. Јасно је да Шварцман може да буде опасан са основне линије, уколико му пружите прилику - истакао је Ђоковић.


"Гаучос" је заиграо одважније у трећем сету, али, срећом, Новак своју прву брејк прилику успева да претвори у 3:2. Шварцман је шестом гему био близу да врати свој сервис, али Ђоковић је и поред многобројних грешака успео да сачува свој гем за 4:2. До краја меча Србин је мудро чувао предност за своје 11. четвртфинале на Аустралијан опену.


- Имао сам план шта све треба да урадим. Мислим да сам меч држао под контролом, можда сам једино могао раније да окончам дуел са Дијегом. У сваком случају добро сам играо - подвукао је Ђоковић.


Свестан је седмоструки победник гренд слема у Мелбурну, да га очекује тежак задатак против Милоша Раонића:


- Играо сам овде са Милошем и добро се сећам наших дуела. Један од кључних елемента биће мој ритерн и колико будем сигуран када сервирам. Драго је што га опет видим здравог и што поново игра на високом ниову. Познајемо се дуго, пријатељи смо, говоримо истим језиком...


Ђоковић истиче да има утисак да уме да прочита Раонићев сервис:


- За разлику од Карловића и Изнера, који због висине могу да сервирају у који угао желе, Милош има другачији избачај, технику, тако да вероватно имате прилику да урадите нешто више на други сервис него против друге двојице. А на терену то може да направи озбиљну разлику.


Новинари нису пропустили прилику да упитају Новака колико је тенис после његових успеха, али и осталих играча и репрезентације, популаран у Србији.


- Помаже када имате успеха у свету, што има позитиван утицај и на вашу земљу. Пре Слободана Живојиновића и Монике Селеш нисмо имали тениску традицију. Они су прва генерација, а онда одједном, ван сваког система и структуре пробили смо се ми. У једном тренутку чак четворо нас било је број један. Осим мене, прве на свету биле су Ана Ивановић и Јелена Јанковић, а Ненад Зимоњић у дублу. А Јанко Типсаревић је био у топ 10. Сада млади желе да се баве тенисом - истакао је Ђоковић.


Новак је и приметио да је и даље проблем инфраструктура, али и систем који би испратио успехе:


- Осећам се одговорним да радим нешто када не играм. Када имам слободно време покушавам да помогнем кроз тениски клуб, који имамо у Београду, Савезу и свима који воле тенис. За породице које имају просечна примања у Србији тенис је и даље скуп спорт. Зато ће се вероватно млади определити за кошарку, фудбал, рукомет или одбојку, спортове у којима смо успешни. Зато морамо још много да радимо.