СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ": МЕЛБУРН

СВИ српски тенисери осим Новака Ђоковића завршили су учешће на Аустралијан опену већ прве недеље турнира. Време је да се преузму награде, а оне нису мале. Наградни фондови свих гренд слемова се повећавају сваке године, па је постала ствар престижа који ће "слем" понудити више. Наравно, није нимало лако доћи до награде, али је ипак мало познато како цео тај систем функционише, јер увек прво треба платити порез, а онда оно што остане иде такмичарима.

Аустралија је држава врло високих пореза, са системом прогресивног опорезивања: већа зарада - већи и порез. Наравно, то важи и за тенисере и тенисерке, јер сам пласман у прво коло АО "вреди" 90.000 долара, што је више од просечне аустралијске годишње плате (82.000 долара).

И ове године укупни наградни фонд је повећан - на рекордних 71 милион долара, односно 14 одсто више него лане. Пре 50 година наградни фондови су из данашњег угла били симболични, па је тако укупна сума намењена тенисерима далеке 1968. била тек 33.000 америчких долара. Само у последњих 35 година наградни фонд овог турнира увећан је чак 50 пута.

Тако ће овогодишњи шампиони у мушкој и женској конкуренцији инкасирати 4,12 милиона аустралијских долара (око 2,6 милиона евра). Али само номинално, односно на папиру, јер од тога се прво плаћа порез од 45 одсто, па ће нови шампиони кући понети "само" 2,26 милиона. Ипак, добра је околност што се од поменуте пореске основице одбијају сви трошкови тенисера, од авионских карата, хотелског смештаја, до плата тренера и менаџера, који су по правилу велики.

Ове године су пласманом у прво коло Ласло Ђере, Миомир Кецмановић и Нина Стојановић зарадили по 90.000 долара. Порез на ту зараду је скоро 22.000 долара, али када пореској управи испоставе поменуте трошкове током боравка на турниру, пореска основа се смањује, с тим што је правило да трошкови не могу бити већи од висине предвиђеног пореза. У најбољем случају они ће кући понети најмање по 75.000 долара. Знатно боље прошли су Филип Крајиновић, пласманом у друго коло (128.000 пре пореза), и Душан Лајовић, који је заустављен у трећем колу (180.000 долара пре опорезивања).

Без обзира на ригорозни аустралијски порески систем, многи тенисери истичу да је управо у Аустралији од свих гренд слемова најједноставнија и најбржа процедура за преузимање награде. У Америци су на пример, слажу се наши тенисери, порези знатно мањи, али зато пореска процедура често траје и по неколико година.

ПРИХОДИ ТУРНИРА ПЕТОСТРУКО ВЕЋИ
Део који се потроши на тенисере за награде мањи је од петине укупне зараде турнира. Тако је држава Викторија, чији је Мелбурн главни град, само у прошлој години од АО приходовала 375 милиона долара, док је у последњој декади тај износ већи од 2,6 милијарди. Приходи долазе највише од страних туриста, али и од реклама, страних спонзора, ТВ права...