Нови допинг скандал потреса свет тениса. Николас Жари и Роберт Фарах су најновија имена на “црној листи”. Управо о теми недозвољених супстанци је допинг експерт Фриц Соргел причао за немачки “Спорт1”.


- Анаболички стероиди су “класик” у тенису, тако да нисам изненађен. Видео сам толико ствари у последњих неколико деценија, тако да имам јасну слику. Какву? Па такву слику да је тенис у врху, међу четири спорта, када је реч о допингу - објашњава Соргел.


Фарах је као објашњење навео “месо које је појео у Колумбији” и тврди да није користио допинг.


- Не верујем му уопште. Све су то изговори, прави “дежа ви” у тенису. То су стандардни изговори - случајно сам појео нешто. Има доста случајева у којим су спортисти успели да се извуку, па чак и пред Арбитражним судом. Без обзира на то, и даље је све само изговор. Ухвате их тек када погреше, на пример када погрешно израчунају време када треба да буду “чисти” за контролу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Надал открио зашто никада није поломио рекет и због чега флашице морају да стоје на идентичном месту


На питање да ли то раде и велика имена у овом спорту каже:


- Било је чувених случајева у прошлости. Матс Виландер и Мартина Хингис су ухваћени са кокаином, Матс је добио тромесечну казну, Мартина је тврдила да је помешала дрогу са соком од поморанџе и добила је двогодишњу казну. Андре Агаси је доказано користио “кристал мет” који је сматран “дрогом за журке” и није био кажњен.


Тврди да је данас тешко ухватити некога од најпознатијих играча да користи допинг.


- Постоје два разлога због којих велика имена нису у последње време била “позитивна”. Један је што имају своје саветнике и људе у окружењу који прате да се абнормалности не догоде, ако никад не постане јавно, онда можеш само да сумњаш. Други је то што су најбољи заштићени од стране самих тениских федерација.


Појаснио је на шта мисли под “професионалним оркужењем”.


- То су утицајни спортисти који имају људе око себе који прате на то шта они једу, пију, какве терапије узимају, све то да би били на самој ивици, али оној која не прелази границе. Постоји толико техника које могу да замаскирају допинг.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ово нико није очекивао од Надала: Шпанац показао средњи прст Ђоковићу (ВИДЕО)


Ипак, постоји један тенисер из врха на ког сумња да користи недозвољене супстанце.


- Рафаел Надал показује знаке абнормалности. Сумњам на њега баш дуго, дуго. Та регенерација мишића, атлетицизам, а на све то долази из Шпаније која је позната по томе да чува своје хероје. Анаболичке супстанце би биле кандидати за коришћење.


На крају је открио и који су то други спортови, поред тениса, за које сматра да су пуни допинга.


- На врху су зимски спортови попут крос-кантрија и биатлона. Доказ свега тога смо могли да видимо прошле недеље. Испод је атлетика, трећи је бициклизам и онда тенис. Случај Шарапове је такође један од показатеља о чему причам, ту је и Сара Ерани која је тврдила да је узела мајчин лек за рак грешком и прошла је са само двомесечном казном. Има ту још много разних случајева који су добили благе казне, а о којима се не прича и не пише много - закључио је Соргел.