Новак: Нећу у политику, Србија је мој једини истински дом

Novosti online

18. 01. 2020. у 12:49

Новак: Нећу у политику, Србија је мој једини истински дом

Новак Ђоковић фото: AP Photo/Mark Baker

Спорт је моја љубав и страст и желим да ту максимално помогнем својим искуством, примером, контактима, а и ангажманом – рекао је најбољи српски тенисер
Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић у интервјуу за портал “Мондо” истакао је да нема намеру да улази у политику по завршетку професионалне каријере.

- Захвалан сам на љубави и подршци коју примам од људи, али немам намеру да се бавим политиком ван спорта. Уложићу труд и напор да тенис остане и опстане као национални спорт у Србији још дуго времена, да буде још популарнији него што јесте, да имамо више клинаца по школама и клубовима са рекетом у рукама. Спорт је моја љубав и страст и желим да ту максимално помогнем својим искуством, примером, контактима, а и ангажманом. С друге стране, моја супруга се већ увелико бави унапређивањем образовног система у нашој земљи кроз нашу фондацију и на тај начин помажемо земљи и породицама. Доста људи нам се придружило на тој мисији што нас обоје јако радује јер чврсто верујемо да су деца најбоља инвестиција за бољу будућност друштва. Ми смо се поделили и свако ради оно сто воли и у чему је добар, и верујем да је тако свима добро – рекао је Новак, који у Мелбурну приводи крају припреме за почетак првог гренд слема у сезони, у којој га очекују и Олимпијске игре.

- У овој години ми предстоји доста изазова и пажљиво сам се припремао на то. Ово је олимпијска година, за мене врло значајна и чини ми се да ове године посебан простор дајем тимским такмичењима попут и самог АТП купа који смо освојили пре само десетак дана. За мене су то посебна искуства, трансформативна у најмању руку. Уживам да делим и дајем и добијам заузврат невероватну енергију од саиграча, публике, наших људи. Зато се и радујем Олимпијским играма ове године. Наравно, и остали турнири су и даље приоритет, играћу их увек са највишим циљевима јер не умем другачије. Назваћу ову годину успешном ако задржим здравље и жељу да тренирам и такмичим се и када постане тешко и усамљено.

Говорио је Новак и о односу са највећим ривалима Рафом Надалом и Роџером Федерером.

- За нас нема никакве мистерије у односима. Оно што сва тројица негујемо је поштовање и на терену, а и ван терена. Такође, имамо и захвалност што једни друге гурамо да напредујемо и унапређујемо игру. Недавно смо се у ујединили по питању политике у тенису, па сада заједничким снагама гурамо и крчимо пут и другим играчима да имају боље услове у спорту који је нама тројици дао толико много.

Ђоковић је често истицао колико му значи време проведено у родној земљи, додавши да је Београд његов дом.

- Лепо је имати опције за живот широм света, али за мене је Србија увек била једини истински дом. То више пута поносно истичем. Како сам напунио 15 година, тако сам почео да се селим и најдуже што сам се задржао у једном месту у низу је било месец дана. Осим моје Србије, Београда и Копаоника, нисам развио неку посебну припадност неком граду или земљи у иностранству. Оно што знам је да срцем и душом припадам мојој породици и да када ми се каријера заврши, са задовољством ћу почети и ја да се прилагођавам њима и њиховим потребама, као што су то они радили и за мене сада када ми је то потребно. Недавно сам разговарао са неколицином наших веома успешних младих људи који су сада у Сан Франциску, у Америци и раде у различитим компанијама - сви имају исти осећај - само један је дом, само један је град за који можеш да кажеш да је твој. За мене је то Београд, рекао је српски ас, пре него што је открио због чега у последње време вредно учи кинески језик.

- Стигла ми је молба са националне кинеске телевизије да снимим честитку кинеском народу за Нову годину, за жељом да се људима дешавају само добре ствари, да их прати мир, радост и љубав. Сад, потребно је све то да изговорим на чистом мандаринском, и ових дана интензивно савладавам текст. Волим Кину, допада ми се да учим стране језике, неке кинеске изразе већ знам, и драго ми је ако могу да обрадујем некога својом поруком. Верујем да треба користити сваку прилику за приближавање народа, различитих култура, људи, позитивних ствари. У исто време, мој став је да треба учити о другима, развијати се, читати, радити на себи, прихватати од других оно што може да вас унапреди. Сваки дан је прилика да будемо боља верзија себе - поручио је Новак Ђоковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)