Организатори Отвореног првенства Аустралије у Мелбурну саопштили су данас да ће се тај тениски турнир одржати према плану, упркос лошем квалитету ваздуха због великих пожара који су захватили ту земљу. Поједини играчи жалили су се због лоших услова, јер су морали да играју квалификације по магли и диму.


"Много је спекулација о Аустралиан опену, отказивању или одлагању турнира. Аустралиан опен ће се одржати у планираном термину", рекао је директор турнира Крег Тили, пренео је Би-Би-Си.


Словеначка тенисерка Далила Јакуповић играла је у уторак у квалификацијама против Швајцаркиње Стефани Фегеле, у једном тренутку пала је на колена и почела да кашље. Имала је проблема са дисањем и морала је да преда меч, у коме је водила са 1:0 у сетовима и била је на поен од тај брејка у другом сету.


Британац Лијам Броуди рекао је да је у првом колу квалификација "морао да се бори за ваздух" и да му је "крв кључала". Он је изгубио од Белоруса Иље Ивашка.


Становницима Мелбурна у уторак је саветовано да остану у кућама и да не изводе кућне љубимце.


Бројни тенисери критиковали су организаторе што нису померили почетак турнира.


Тили је рекао да разуме бес играча и додао да настаје забуна у погледу виђења различитих мерења квалитета ваздуха, у зависности од апликације или локације које су користили.


"Квалитет ваздуха је врло сложено и збуњујуће питање које се односи на бројне различите факторе. Различити сајтови и апликације вам дају различита очитавања. Овде се ради о поверењу у лекарске савете и поверењу у стручност и научне савете људи који свакодневно обављају анализе", рекао је Тинли. "Безбедност и добробит играча је приоритет, заједно са нашим особљем на турниру и навијачима", додао је он.


Квалификације у уторак су биле одложене на сат времена, пошто су очитавања показала да је ваздух "врло нездрав".Ако мечеви због лошег квалитета ваздуха буду прекинути, одиграће се под кровом у Род Лејвер арени, Маргарет Корт арени и Мелбурн арени.


Први гренд слем турнир у сезони, Аустралиан опен, почиње у понедељак. Титуле бране Новак Ђоковић и Наоми Осака.