Ваздух гуши Аустралијан опен

Ђ.М.

уторак, 14. 01. 2020. у 18:53

Ваздух гуши Аустралијан опен

Навијач са маском Фото АП

Организатори су саопштили да ће донети одлуку о (не)одигравању мечева користећи податке на лицу места, али за сада нико не наговештава да ће комплетан турнир бити одложен

КАДА је Новак Ђоковић 3. јануара најавио да би играчи могли да траже одлагање Аустралијан опена због загађености ваздуха у Мелбурну, условљеног силним пожарима, организатори су "потрчали" да умире јавност. И јесу. Али само до јуче, када су многи потенцијални учесници првог гренд слема у сезони осетили озбиљне здравствене проблеме због алармантног нивоа загађености ваздуха у Аустралији.

Наиме, Словенка Далила Јакуповић је због напада кашља морала да преда меч првог кола квалификација, иако је била близу победе против Швајцаркиње Штефани Фегеле.

- Заиста сам се уплашила да ћу се срушити. Зато сам се спустила на под, јер нисам могла више да ходам. Немам астму, ни дисајне проблеме, али натерали су нас да играмо у овим условима, што није фер. Баш је било гадно. Никада нисам нешто овако доживела. Колабирала сам на терену, нисам више могла да дишем - објаснила је Јакуповићева.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА разлику од тенисера који су морали на терен, грађани Мелбурна су добили савете од власти да остану код куће и да ни кућне љубимце не изводи напоље. Очекује се да ће се временски услови погоршавати до среде, од када би требало да буде боље...

И Ежени Бушар је тражила медицинско помоћ због болова у грудима током квалификационог меча са Ју Ксиаоди, али је успела да се избори за дисајним проблемима и пласира се у следеће коло, док је Марија Шарапова при крају егзибиције са Лауром Зигемунд, у Кујонгу, предграђу Мелбурна, прекинула меч због проблема са дисањем.

- Крајем другог сета сам почела да кашљуцам, али мислила сам да је то због тога што сам била болесна претходних недеља. Међутим, када сам видела да се и она жали судији да не може да дише, одлучиле смо да прекинемо мучење - рекла је Шарапова.

Организатори су саопштили да ће донети одлуку о (не)одигравању мечева користећи податке на лицу места, али за сада нико не наговештава да ће комплетан турнир бити одложен бар док ватрена стихија с којом се бори цео континент не дозволи да се ваздух прочисти.

- Сваки меч ће бити прекинут или одложен у зависности од кише, врућине или било ког услова који постану небезбедни за играче. Када услови буду добри, играчи ће се вратити на терен - рекао је Том Ларнер, извршни директор Тениске федерације Аустралије, док су бројне слике гледалаца са заштитним маскама обилазиле свет, а појединим играчима, попут Бернарда Томића, је проверевано дисање током меча квалификација...

ДА ЛИ БИ РОЏЕР И НОВАК ИГРАЛИ?

АМЕРИЧКИ тенисер Ноа Рубин, чији је квалификациони меч био по распореду касно синоћ, објавио је фотографију са измереном штетношћу ваздуха од 361 у Мелбурну, што је скоро дупло више од 200, колико се сматра опасним по здравље, уз јасан коментар:

- Да су Федерер и Ђоковић играли финале, да ли би организатори поступили другачије? То је увек питање, али прво што помислите је да не би играли у оваквим условима. Тешко је сада бити овде и играти на силу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације