ПОСЛЕ 119 година битисања, уз 12 година паузе, Дејвис куп се, први пут одржава у новом формату чија је завршница јуче почела у Мадриду. Ипак, све те промене нису промениле амбиције 18 учесника који желе да подигну пехар. Међу њима је и Србија.

Освајач из 2010. и вицешампион из 2013. ће у најјачем могућем саставу покушати да репризира шампионске слике од пре девет година, када је Виктор Троицки у одлучујућем мечу против Француске, "почистио" Микаела Љодру (6:2, 6:2, 6:3) с терена "Београдске арене" како би био спреман за доделу "салатаре".

Три године касније, на истом месту, Србија у финалу није могла да рачуна на Виктора због суспензије и Јанка Типсаревића због повреде. Али у Мадриду је шампионски тим, после дуго времена, опет на радном окупљању...

- Жеља се никада није променила. Поново је заједно та генерација, са Зимоњићем сада као селектором, уз неке млађе снаге, Лајовића и Крајиновића. Тренирамо и једва чекамо почетак. Биће и емотивно, јер се Јанко опрашта од активног играња, што још не могу да прихватим. Али, опет смо у јаком саставу и надамо се да можемо до самог краја, односно да тријумфујемо - нема сумњу Троицки колико могу шампиони.

За разлику од поменута два финала, односно ранијег формата такмичења у којем се дуел репрезентација састајао од највише четири сингл и једног дубл меча, јер је победу односио тим са освојена три бода, у садашњем тимски дуел чине два меча у сингл конкуренцији и један у дублу, па самим тим је и већи значај тог меча у коме су четири играча на терену, а који долази после два сингла.

- Нисмо специјалисти, али имамо на тренинзима и ван њих савете једног од најбољих дубл играча на свету у последњих у 30 година. Свакодневно вежбамо, напредујемо из дана у дан и није да нисмо имали успеха. Напротив, играли смо против Француза, добијали Јапанце - не дозвољава Троицки да било ко помисли да Србија у било ком мечу има слабу тачку.

НАГРАДНИ ФОНД 27 МИЛИОНА ДОЛАРА
МА колико било критика на нове организаторе Дејвис купа, финансијска надокнада за учеснике завршног турнира неће бити мала, односно износи 18 милиона долара за играче и девет за федерације. Тако ће сваки тим који који буде елиминисан у групној фази инкасирати 600.000 долара, а њихова федерација упола мање. Поражени у четвртфиналу ће бити богатији за 1,28 милиона (играчи) и 600.000 (федерације). Пораженима у полуфиналу следује 1,5 милиона (играчи) и 750.000 (федерације), а у финалу 1,75 милиона (играчи) 844.000 (федерација), док ће победник уз "салатару" добити и чекове на 2,4 милиона за играче и 1,06 милиона за федерацију.

СТАТИСТИКА СТИЖЕ УЖИВО
НИЈЕ новост да је "вирус" напредне статистике увелико захватио тенис. Међутим, за разлику од других такмичења на којима су играчи могли да користе податке после завршних мечева, на Дејвис купу ће, захваљујући компанији "Фокстен" статистика бити моментално доступна тренерима који ће их у паузама између непарних гемова путем таблета презентовати играчима, саопштио је Ђерар Пике (на слици), председник компаније која је од ове године преузела организацију великог такмичења.

Иза овог подухвата у којем ће уз до сада уобичајене подаке, наћи и сложенији, попут кретњи играча, позиција лопте... које ће бележити силни ласери и камере, стоји иста компанија која је 2017. дизајнирала побољшано "Око соколово", одобрено од ИТФ, АТП и ВТА и које сада користи на неколико турнира.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ
(1) победник Д - победник Ф 21. 11
(2) победник А - другопласирани* 22. 11.
(3) победник Е - победник Ц 22. 11.
(4) победник Б - другопласирани* 22. 11.

ПОЛУФИНАЛЕ
победник 1 - победник 2 23. 11
победник 3 - победник 4 23. 11

ФИНАЛЕ
24. новембар

НАПОМЕНА: По завршетку прве фазе биће одређено која ће од две другопласиране екипе са најбољим скором играти са победником групе А и победником групе Б.