Новак Ђоковић је први пут на завршном мастерсу у Лондону испао у групној фази, пре полуфинала. Српски тенисер је поражен од Роџера Федерера 2:0 (6:4, 6:3), али је поред расположеног ривала већег противника имао у непристојној британксој публици.


Познато је да Федерер у Лондону има своје фанатичне фанове и није први пут да неспортски иду против његовог ривала, али за оно што је Ђоковић доживео у четвртак увече је непримерено било коме ко гледа тенис. Овације и радовање због двоструке сервис грешке Новака Ђоковића је нешто што се видело само у Лондону.


Српски тенисер, и до јуче најбољи на свету, добио је подршку од колега из белог спорта и то од Британаца.


"Мислим да је стварно крајње непоштовање да се радујете томе што неко направи дуплу сервис грешку. То је већ превише. Немам ништа против да некога бодрите и кога год да одаберете - то је ваш избор. Међутим, границе у навијању морају да постоје. Стварно су Ђоковићу „ушли у главу“. Кад је он направио двоструку сервис грешку, неки навијачи су томе аплаудирали и испровоцирали га да направи нову дуплу грешку у сервису. То је за последицу имало брејк за Федерера и од тог тренутка почео је да заостаје”, рекао је Грег Руседски за “Амазон”.


Некада најбоља тенисерка света Анабел Крофт, такође Британка, чак каже да је осетила “тугу због Новака Ђоковића”, колико је деловао индиспонирано на терену”:


"Било ми је жао Новака. Он је велики, велики шампион. Неко ко је остварио толико тога у овом спорту. Шта он још треба да уради да заслужи поштовање овепублике? Играо је прелеп тенис, а онда за то добије млак аплауз. Неке од његових грешака су испраћенеаплаузом и повицима. Мени се чини да се због тога повукао, као да је после тога затворио. Никако није могла да се распали она ватра у њему. Стварно сам осетила тугу због њега, јер је изгледао изгубљено, а и није лако када имате против себе 20.000 људи"