ШАНСЕ Новака Ђоковића за освајањем завршног турнира у Лондону и повратак на АТП трон окрњио је Доминик Тим у уторак, а вечерасих је потпуно руинириао Роџер Федерер. У директном обрачуну за полуфинале, Швајцарац за само 80-ак минута дошао до тријумфа (6:4, 6:3) и пошто се Новак неће наћи у борби за финале, “обезбедио” је Рафаелу Надалу пехар за најбољег у 2019. години без обзира на учинак Шпанца у Лондону.


Грч у Ђоковићевој игри видео у већ првом гему, који је некако добио на његов сервис, да би у трећем који је отворио са две дупле сервис грешке, био још очигледнији, што је Федерер знао да искористи. Ослоњен на изузетну успешност сервиса из којих је извукао чак осам асова, односно чак 16 поена од 19 поена на први, а чак сва четири на други, готово беспрекорни Швајцарац је први сет завршио само за 35 минута.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Надал после невероватног преокрета: На 1:5 сам мислио да ћу за пет минута бити у свлачионици

Слично је почео Ђоковић и други сет. Мучио се са сервисом, па се одмах суочио са спашавањем две везане брејјк лопте. Иако је добио тај гем, није из њега избијало карактеристично самопуздање, чак ни када се нешто касније домогао шансе да одузме сервис Швајцарцу, пошто се претходно ухватио за раме. Није је искористио, што као да је био знак Федереру да настави да кидише и већ у следећем гему, као у првом сету, направи брејк без изгубљеног поена!


Иако је касније Новак успео да одбрани један сервис гем, практичног од тог момента није одавао утисак играча вољног да се упусти у жестоку борбу, већ је Федерер мање више рутински докорачао до прве победе у међусобним мечевима још од групне фазе АТП финала 2015. Тада је пак Новак одмах узвратио у финалом мечу, али овога пута прилику за реванш мораће да сачека до неког наредног турнира.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђоковић и Лајовић добили ривале у првом издању АТП купа

Пораз од Федерера означио је за Ђоковића крај тунира, али не и крај сезоне, јер би наредних дана требало да се прикључи репрезентацији Србије у Мадриду коју следеће недеље очекују завршне борбе за пехар Дејвис купа.