БИО је Рафаел Надал на коленима у трећем сету против Данила Медведева, "миљама" удаљен од Руса (5-1 у гемовима), кога је само поен делио од прве победе над великим противником. Међутим, успавани "бик за Мајорке" се одједном пребразио у разјареног.


Оптерећен не само потенцијалним поразом, него и елиминицајом са АТП финала, чији трофеј никада није држао у рукама, и могућим падом са првог места ранг-листе, појурио је ка једном од највећих преокрета у каријери, а да би прича добила епске облике, није могла да буде другачије завршена него тријумфом у тај-брејку.


- Морате да наставите да се борите до краја, јер када вам не иде, решење није у ломљењу рекета и испољавању фрустрације, него у позитивном размишљању и прихватању чињенице да противник у том тренутку игра боље од тебе - објаснио је Надал, који је признао да је и сам мислио да ће после убедљивог вођства Медведева од 5:1 изгубити меч.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Надал преживео немогуће: Шпанац био на рубу елиминације, а онда га је Медведев частио


Ипак, управо тај велики минус, ма колико на први поглед чудно звучао, помогао му је да да заигра невероватно.


- На 1:5 сам мислио да ћу за пет минута бити у свлачионици, па сам почео да играм без притиска, јер сам био веома близу пораза. И на 5:2 сам био свестан да је против Медведева преокрет готово немогућ на овој подлози. Можда на шљаци. Али, на 5:3 сам већ почео да верујем.


Како је његова вера расла, тако је опадала код Медведева, који није пропустио само ту меч-лопту код 5:1 на Надалов сервис, већ је изгубио наредни гем на свој сервис, а затим и за 5:5.


- Имао сам добре шансе, али нисам успевао да окончам меч. Требало би да радим на менталној спремности. Даћу све од себе да немам још много оваквих дуела у каријери - реако је Рус, који има само минималне, теоретске шансе за пласман у финале.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Циципас у полуфиналу турнира у Лондону


На другој страни, Надалу ни победа над Циципасом сутра у трећем колу не гарантује пролаз даље, већ ће зависити од учинка Зверева против Медведева.