У ТРЦИ најбоље тројке за епитет "најбољи икада", Роџер Федерер је разлику у броју освојених гренд слем титула стицану у прошлој декади мање-више успешно чувао. Новак Ђоковић је у овој деценији експресно топио предност Швајцарца, који му после Вимблдона "бежи" само четири пехара, док је Рафаел Надал, ослоњен углавном на невероватну доминацију на Ролан Гаросу (12 титула), какву никад нико није имао, нити ће на било ком турниру из велике четворке, такође јуришао ка Федереровим достигнућима (20 гренд слем пехара).


У последњих неколико година Шпанац је чак допуштао јавности, изузев у време турнира у Паризу, да га гурне у сенку двобоја Новака и Роџера, али је користио сваку прилику да се приближи вечности, од које је, после победе над Данилом Медведевим у финалу Ју-Ес опена (7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4), са 19 гренд слем пехара у каријери, удаљен само корак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АТП ЛИСТА: Ђоковићу угрожено прво место, Надал све ближи


- Волео бих да завршим каријеру са највише гренд слем титула, али с друге стране не можемо увек да гледамо у друге, јер тако човек може само да буде фрустриран. Играм јер уживам у тенису и због личне сатисфакције - рекао је Надал, из кога су куљале емоције непосредно по освајању победничког поена на "Артур Еш" стадиону, јасно показујући колики је терет носио свих ових година, увећаван са сваким новим великим пехаром, али и да ће и даље бити фокусиран на своје, а не на туђе успехе...


"ПРЕТИ" НОВАКУ НА ВРХУ АТП ЛИСТЕ

НАДАЛ се у Њујорку није само приближио Федереру по броју гренд слем титула, него дише за вратом (9.225 бодова) и Ђоковићу (9.865) на актуелном АТП рејтингу на чијем челу је српски тенисер започео 268. недељу, изједначивши се на четвртом месту вечне листе са Џимијем Конорсом.

- Ако одиграм добро до краја сезоне имаћу шансу да будем први, што ће бити сјајно, али то ми није највиши циљ, јер у овим годинама не могу да трошим енергију јурећи прву позицију, већ да играм што дуже и будем конкурентан - рекао је Надал.