ОДГЛЕДАО је Новак Ђоковић реванш претпоследњег кола квалификација фудбалске Лиге шампиона, у којем је Црвена звезда, кроз пенал-серију у Копенхагену, стигла на 180 минута до европске елите, а онда је за нешто више од сат времена прескочио Сема Кверија (7:5, 6:1) у другом колу мастерса у Синсинатију и окренуо се сусрету са Паблом Карењом Бустом.


Иначе, када је улазио на терен, Ђоковић је чуо како му је неко са трибина добацио: "Прошла Звезда, брате".


НИЈЕ САМО СПОРТ ВАЖАН НОВАК је дао и један занимљив осврт на тенис у САД, који омогућава играчима да стигну до студентског индекса, а после и, наравно уз учење, до факултетске дипломе. - У том систему се увек осећате као део тима, било да победите или изгубите. На плећима младих играча је велики притисак, да морају да освоје гренд слем или уђу у Топ 10, али требало би спустити критеријуме и имати више разумевања за младе спортисте. Није крај ако не успете да дођете до врха у спорту, можете успети у нечему другом.


- Видео сам - одговорио му је расположено наш тенисер.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СПОР ПОЧЕТАК, ПА ЕКСПРЕСАН ТРИЈУМФ: Ђоковић савладао Кверија у Синсинатију


Дуел са Кверијем није био онај који ће се дуго памтити. Али, ко је то и очекивао, с обзиром на то да Новак такмичарски није узео рекет у руке још од 14. јула, када је у епском финалу Вимблдона још једном, другу годину заредом, показао Роџеру Федереру да јесте најбољи на трави, али тек после њега. Важно је да је корак ближе одбрани пехара у Синсинатију којег је, прошле године, тек из 12. покушаја освојио и тако ушао у историју као први играч који у колекцији има трофеје свих девет мастерс турнира.


- Био сам баш нервозан на старту. Направио сам три дупле сервис грешке. Али, срећан сам што сам прошао даље. Чињеница да сам овде бранилац трофеја није имало толико утицаја на меч, у било ком смеру, позитивном или негативном. Једноставно, био сам узбуђен због повратка на терен, јер је прошло баш много од финала Вимблдона - признао је Ђоковић, откривајући за Спорт клуб још један узрок почетне нервозе. - Три минута пре уласка на терен скакао сам у свлачионици, заправо у теретени. Загревао сам се и пратио утакмицу Звезде са тренером Гораном и целом екипом из бивше Југославије. Стварно невероватан подвиг! Све честитке целом тиму, поготово Борјану. Да одбрани толико пенала... Ја то у животу нисам видео! Свака им част.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРАЈ: Ђоковић - Квери 7:5, 6:1


Честитала је и Звезда Новаку пре месец дана када је опет завладао Вимблдоном, заправо када је продужио своју владавину на најпознатијим тениским теренима на свету, што је изискивало велику потрошњу психолошке и физичке снаге.


- Био је то један од епских мечева и вероватно један од најзахтевнијих из психолошког угла. Требало је времена да после свега напуним батерије, посебно ментално, док је све у реду што се тиче тела.


Кроз године у којима је више освајао и чувао врх, а мање силазао са њега, Новак је научио како да се рве са успесима, али и неуспесима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОВРЕДА ЈАЧА: Серена не игра у Синсинатију


- Спорт и тенис омогућавају да јачате карактер. После победа, све се брзо заборави, док порази остају дуже у глави и ту се види какав сте човек и спортиста. Све је у томе како ћете превазићи кризу и изаћи емотивно и психички јачи из ње. Спорт вам пружа те неопходне животне лекције, јер се све то деси током само једног тениског меча.