ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ": ПАРИЗ


ВЕЛИКА надања, очекивања, жеље и планови одлетели су у полуфиналу Ролан Гароса са париске шљаке, одувани заједно са туцаном црвеном циглом у налету олује "Мигел". Колико је ветар био јак, показује и податак да је, у моментима када је почео меч између Новака Ђоковића и Доминика Тима, у близни обале на Атлантику страдало троје спасилаца у потрази за једним морнаром, а да је у суботу ујутро, када је меч настављен, из корена ишчупано дрво које се затим обрушило на улични стуб са расветом, који тешко повредио човека на париском тргу Стаљинградске битке.


На стадиону "Филип Шатрије" водила се у том тренутку нека друга битка, тениска, у којој је као победник изашао млади Аустријанац и тако Новака оставио без досањаног сна о другом освајању четири гренд слема заредом. Имао је Ноле добру прилику, дизао се и враћао, али увек некако заостајао за својим противником.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђоковић: Никад нисам играо у горим условима!


У неким тренуцима, Ђоковић је губио готово добијене поене. Неки ће то приписати умору, други квалитету противника, трећи временским приликама, четврти недостатку среће, пети великом улогу полуфинала. Сви су, помало, у праву. Играо је Новак у завршници турнира дан за даном, намерио се на прошлогодишњег финалисту, борио се са ветром и кишом, мало је недостајало да нец пресуди другачије, силно је желео дуел с Надалом.


Неко ће рећи да су временски услови исти за обојицу тенисера, што је сасвим тачно. Боље се снашао Тим, показао више одлучности и концентрације, а то је истакао и сам Ђоковић честитајући ривалу на победи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Последње мучење с кишом


Тим је очигледно сјајан на шљаци. Показао је то и данас против Надала и није ништа необично изгубити од четвртог играча на свету.

Како год да нама то субјективно изгледало да је Новакових грешака можда било превише, чињеница је да је меч одигран у готово егал маниру, што показује и сам резултат, с готово подједнаким бројем освојених гемова, после више од четири сата игре у пет сетова.


А услови су посебна прича. Иако се о њима претходних дана доста писало, заслужују да још једном буду поменути. Крајње је чудно како бар централни стадион на париском гренд слему и даље нема покретни кров. Истина је да су организатори дуго разматрали неколико пројеката за боље услове на Ролан Гаросу међу којима је био и онај касније одбачени да се преселе код Дизниленда, истина је да је одлука да се прошири постојећи комплекс донета тек 2011. године, истина је да су организатори после тога имали много судских перипетија да добију део Ботаничке баште, али је, такође, и истина да ускоро улазимо у трећу деценију 21. века и да је овако грандиозан турнир морао себи одавно да приушти кров.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РАФА ВЛАДАР ПАРИЗА: Надал 12. пут освојио Ролан Гарос


Коначно, конструкција тешка половину Ајфелове куле биће монтирана за следећи турнир, и ако прође тестирања и добије употребну дозволу, биће на располагању од 2020.


Што се самог тениса тиче, Новаку сада остају трава и бетон, у другој половини године, када брани велики број поена, али и по правилу, показује боље резултате. Прво место на свету још нико не може да му одузме.