ТЕНИСКИ комплекс на "Ролан Гаросу" је усред метаморфозе. Последњих година спроведене су измене које су ових дана највидљивије. Недавно је инаугурисан нови терен "Симон Матје", потпуно је реновиран централни стадион "Филип Шатрије", а отворено је неколико нових, модерних споредних терена.


Француска тениска федерација је 2011. године одлучила да осавремени и уреди комплекс и направи више места за публику на Ролан Гаросу. Неко време је чак опција била и потпуна промена локације, ка северном предграђу, али је ипак пала одлука да се изврше измене на постојећој адреси. Дуго је било проблема и са ширењем на околну Ботаничку башту, али је, коначно, и то решено.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђоковић: Све сам ближи максимуму

ПОКРЕТНИ КРОВ ДОГОДИНЕ ЦЕНТРАЛНИ стадион ће у потпуности бити готов тек догодине, када буде завршена изградња покретног крова, што ће, коначно, омогућити да се и у Паризу игра по киши или ноћу. Метална конструкција која ће носити кров има тежину половине Ајфелове куле. Због свега је срушен и прес-центар, који је привремено премештен у Музеј Ролан Гароса, пре него што следеће године на "Шатријеу" буде изграђен нови.


Свакако највећа промена је отварање стадиона "Симон Матје", који носи име по најбољој француској тенисерки тридесетих година прошлог века и другој најуспешнијој у историји после Сузан Ленглен. Трећи по величини на комплексу, капацитета пет хиљада места, представља бисер модерне технологије. Делимично је укопан у земљу, а окружен је, под стаклом око трибина, ретким биљкама, јединственим вегетативним екосистемом на свету. Око стадиона се, у преосталом делу Ботаничке баште, свуда наоколо налази флора из тропске зоне Јужне Америке, из Африке, Аустралије и са југоистока Азије.


У оквиру Ролан Гароса, у непосредној близини новог стадиона, налази се и обновљена стара зграда Оранжерије, односно Зимске баште, изграђене 1898. године, у којој се сада одржавају различите свечаности, укључујући и жребање за главни турнир. Она је обновљена прошле године, када је у њој и први пут одржан жреб. Ту се од сада налазе и ресторан, као и званични бутик са производима који носе препознатљиви заштитни знак Ролан Гароса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ник Кирјос се повукао са Ролан Гароса


После изградње стадиона број 14 прошле године, западно од стадиона "Сузан Ленглен", сада је приведено крају преуређивање шест терена, четири са трибинама (10, 11, 12 и 13) као и два (15 и 16) за тренинирање, који су повезани подземним тунелом за играче.

Централни терен "Филип Шатрије" је срушен и поново сазидан из темеља. Иако је његова силуета идентична, изнутра је непрепознатљив. Добио је нове трибине, идентичног капацитета од 15.000 гледалаца, са столицама од светлог дрвета уместо досадашње зелене пластике, какве су годину дана раније постављене и у арени "Сузан Ленглен". Пресвучене су са шест слојева лака да би могле да поднесу атмосферске промене. Посебно су ефектно изведене у угловима, где су полукружно постављене.