УПЕКЛА мајска звезда над Булоњском шумом. Неочекивано топао дан. Најбољи рекет света улази на свој први овогодишњи тренинг на стадион "Филип Шатрије" чија обнова још траје. Чим је Новак Ђоковић закорачио на шљаку, с трибина крећу аплаузи новинара, запослених и обожаватеља који су успели да се провуку до арене. Јер, и Новаков тренинг је посебан доживљај.


Његов спаринг-партнер Марин Чилић већ се загрева. Часовник показује 11 сати и 20 минута. Шампион улази уз широк осмех. Задовољно разгледа нове трибине. Размењује са својим тениским пријатељем неколико речи о томе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Би-Би-Сијев поклон Ђоковићу: Упечатљива животна прича светског броја један

ЛЕПШЕ НЕГО У ПРИРОДИ СЛИКАР Жоел Блан је пажљиво с трибина пратио сваки Новаков потез, а своја запажања кичицом преносио на хартију на којој се нашло неколико фигура и портрета најбољег тенисера света. - Па ово изгледа боље него у стварности - похвалио је после тренинга Новак сликара уз широк осмех, потписујући се на уметничко дело.


- Свака част. Требало је урадити све ово за непуних годину дана - одмахује Ноле главом и гледа око терена на којем ће од следеће недеље водити љуте битке.


Толико с причом. Торба је већ поред столице, а Новак на основној линији. Креће размена лопти. Маријан Вајда све то будним оком надгледа. После 15 минута, прва пауза. Наоколо, зује циркулари. Обнова још траје. Столице су постављене, кров ће тек догодине.

Новак штимује руку. Константује да су лоптице другачије него досад и да омогућавају силну серву. Чилић се слаже. Потврђују то у пракси. Пршти млевена црвена цигла. Озбиљно пребацивање, као да је, на моменте, у жару борбе, реч о правом мечу. За то време, око клупе, неимари утежу жице.


После тридесет прецизно размењених лоптица, извињење за лош потез. Проба за скраћене лоптице. Да се и то, коначно, дотера. Пржи с неба. Још мало воде, па крећу "осмице". Укрштање на сваких десет лопти.


- Још две - добацује Ноле којем није доста.

- Иде бекхенд - упозорава Чила.

- Добаци ми пар лопти - каже Новак Вајди, на српском, док се Чилић, сад, на тренутак, одмара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kирјос: Ролан Гарос је "ср**е" у поређењу са Вимблдоном


Па онда, седне и он. Мајстори облепљују селотејпом кабл испод судијске столице. Кондициони тренер Гебхард Фил Грич Нолету даје савет. А Ноле опет од Вајде тражи неколико лопти, овога пута да му их да у руку. Па распали рекетом право према врху нових трибина. Погодио је, уз овације, тачно у шаку. Навијач пресрећан због неочекиваног поклона. Новак видно расположен.


А онда опет игра на мрежи. Смеч мора да пасује.


- Ајде! - храбри Ноле себе.


Не хаје што је то само тренинг. Преметнули су преко рекета све врсте потеза. Ништа се не препушта случају.


- Први у центар, други у тело - даје Новак инструкције где ће тачно да погоди сервис.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЂОКОВИЋ ЧЕКА РИВАЛЕ: Прилика да поново обједини ГС титуле


Следи, у предаху, прича с Чилићем, који му се придружио на клупи, о одмору претходних неколико дана, породици и доброј подлози на централном терену. Шмрк залива усијану шљаку. Капљице квасе образе. Пауза кратко траје. Стижу нове лоптице. Тачно у подне пада договор да се размени неколико гемова. Између њих, шале међу пријатељима.


- Да овако играм бар три пута годишње, где би ми био крај - говори Чилић о сопственим убитачним потезима.


- Па ти и играш врхунски. А данас си се баш претплатио на линију - узвраћа Ноле, али и не остаје дужан.