Преко двојице Аргентинаца до финала. И Хуан Мартин Дел Потро и Дијего Шварцман су прописно намучили Новака Ђоковића, али је обе препреке српски тенисер успео да сруши.


После два и по часа борбе у Риму је сломио отпор упорног Дијега Шварцмана и дошао до победе - 6:3, 6:7 (2:7), 6:3.


Овим тријумфом је заказао нови, 54. окршај са Рафаелом Надалом. Шпанац ће, за разлику од Србина, знатно одморнији дочекати сутрашњи дуе који почиње од 16 часова.


20:46 - ПРВИ СЕТ

1:0 - Шварцман се доста повукао иза линије, враћао добро Новакове ударце, дошао до 30:30, али је Ђоковић одиграо један перфектан поен, погађао линије и освојио гем.

1:1 - Серија грешака из бекхенда српског играча. Шварцман прихвата поклоне и добија гем без изгубљеног поена.

2:1 - Узвратио је Новак на идентичан начин и са нулом узео гем на свој сервис.

2:2 - Одиграо је Аргентинац још један перфектан гем, а завршио га је сјајним лобом.

3:2 - Иако је гем почео сјајним лобом Шварцмана, Новак је у наставку одиграо неколико одлчиних поена и задржао предност.

3:3 - Напао је Новак, дошао до 30:30. Међутим, Шварцман је добрим другим сервисима успео да се извуче.

4:3 - Први ас на мечу је Шварцман "поништио" када је тражио од судије да сиђе из столице и покаже да је аут, али је и поред тога Новак освојио гем рутински са само једним изгубљеним поеном.

5:3 - БРЕЈК! Почео је Аргентинац да греши, Ђоковић је стрпљиво чекао, углавном враћао лопте и добио поклон у виду брејка.

6:3 - Потврдио је Новак направљени брејк и дошао до вођства у сетовима.

21:47 - ДРУГИ СЕТ

0:1 - Шварцман није дозволио да изгубљени сет утиче на њега. Успео је да освоји први гем у другом сету.

1:1 - Одличан други сервис Ђоковића за изједначење у другом сету.

1:2 - Не даје Шварцман за сада нове шансе Ђоковићу. Сервис га служи и доноси му трећи гем.

2:2 - Жале се и један и други играч на лоше стање терена. Одскок лоптице прави проблеме обојици. Новак је и поред свега тога успео да задржи вођство. До тога је дошао једним спектакуларним поеном када се извио и уз мало среће погодио.

2:3 - Стигао је Новак до 30:30, па направио две грешке из бекхенда што је омогућило Шварцману да задржи вођство.

2:4 - БРЕЈК! Један од најдужих гемова у мечу је припао Шварцману. Комбинација Новакових грешака и добрих потеза и пар дроп-шотова су Дијегу донели осетније вођство у другом сету.

3:4 - БРЕЈК! Експресно је Ђоковић вратио брејк и смањио заостатак у другом сету.

3:5 - БРЕЈК! Мучи се Новак са сервисима. Уз то је направио грешке и код дроп-шота. Све то је резултирало губитком сервиса.

4:5 - БРЕЈК! Серија брејкова се наставила. И то на какав начин. Шварцман је водио поен. Натерао Новака да се брани, да једва врати лоптицу у терен. Дијего је чекао смеч, учинио то, али је Србин то вратио и практично "украо" поен ривалу. После тога је Аргентинац један лак форхенд послао у аут што је значило да је виђен нови брејк.

5:5 - Коначно је серија брејкова прекинута. Ђоковић је коначно узео гем на свој сервис и изједначио у другом сету.

5:6 - Шварцман није дао нову шансу српском играчу. Успео је да освоји гем на свој сервис и да задржи вођство.

6:6 - Тај-брејк ће решити питање освајача другог сета. Ђоковић је одрадио свој део посла и све ће бити решено у 13. гему. Завршницу гема је обележила расправа Шварцмана и судије. Дијего је тврдио да је аут, судија Москарела да је Ђоковићева лопта била добра.

6:7 - Није та расправа превише утицала на Шварцмана који је направио брзо два мини-брејка и повео са 5:2. За разлику од претходног дела сета у којем два пута није успевао да задржи стечену предност, овог пута то није био случај. Узео је наредна два поена и изједначио у сетовима.

22:36 - ТРЕЋИ СЕТ

1:0 - Шварцмана савршено служе дроп-шот ударци, али је Новак и поред свега тога пронашао право решење и дошао до предности у трећем сету.

1:1 - Наставља Дијего да форсира дроп-шот ударце и да их погађа. Управо је су му они донели први гем у одлучујућем сету.

2:1 - Ђоковић је у једном моменту гема деловао уморно, али је мање-више рутински задржао предност.

2:2 - Шварцман без изгубљеног поена узима четврти гем. Уз то има и одличан проценат првог сервиса у трећем сету, погодио је девет од 10.

3:2 - Још један брз гем. Ђоковић поново са нулом до вођства.

4:2 - БРЕЈК! Обојица су једва стајали на ногама, видан је умор. Новак је ипак имао мало више снаге и то је показао у једном спектакуларном поену где је на мрежи одиграо маестрално и преварио Шварцмана.

5:2 - Колико је уморан Новак, видело се и по томе што није ни кренуо на мрежу после дроп шота ривала. Упркос свему томе је Ђоковић надокнадио заостатак од 15:30 и дошао на гем до победе.

5:3 - Шварцман је освојио гем на свој сервис и остао у мечу.

6:3 - НОВАК ИДЕ У ФИНАЛЕ! Видно уморан, уз доста грешака, је успео да заврши посао и да после два и по часа игре дође до победе.