ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ": ПАРИЗ

РЕГУЛАРНОСТ моје игре је увек била фантастична, али у последње четири године ствари су се много промениле: сада имам двоје деце, а био сам и дуго повређен. Тако одговара Новак Ђоковић о тренутним успонима и падовима у својој игри, у великом интервјуу који је дао француском "Екипу", у којем се осврнуо на своју тренутну форму, али и на све оно што га прати у тенису и око њега.

Неизбежна тема је била и његова љубав према Србији. Новинара је занимало и не узима ли му његово залагање за Србију "превише времена и енергије?"

- Понекад се питам: да ли би требало да се ангажујем у политици, тенису или...? Али све што радим, покушавам да то чиним савесно и одговорно, посвећујући све своје време. Не знам да радим ствари напола. Увек покушавам да помогнем и представим своју земљу што боље могу. Када се сретнем са људима у Србији, када разговарам са њима, када вратим време уназад, то ме враћа у смерност, у саму срж - поручио је Новак, додавши да не жели да се ограничи само на своју земљу, да је пацифиста и да воли да пригрли свет.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђоковић: Понекад се питам да ли треба да се укључим у политку

ВАТРА, ВОДА, ВАЗДУХ, ЗЕМЉА... НА констатацију да у њему и даље гори ватра у играчком смислу, Новак истиче: - Да, постоје и ватра, и вода, и ваздух... Постоји земља. У мени су сви елементи. Храним их. Негујем... Можда сам експресивнији од других играча, али то је мој начин постојања.

Новак истиче да увек постоје тренуци када се на терену играч осећа добро и када су резултати позитивни, и да наиђу они са мање самопоуздања.

- Био сам 22. на свету и мислио сам да се никада нећу вратити. Људи који нас гледају замишљају да смо роботи, да све радимо савршено. Али, ми смо само људи као и остали и имамо исте проблеме као и сви. Морамо бити у стању да ствари схватамо позитивно и да нађемо равнотежу. За мене је главни приоритет стално трагање за равнотежом.

Новак се вратио на период дуге паузе због операције лакта.

- То је био први пут у мом животу да сам имао шест месеци одмора. Био сам захвалан јер сам имао времена да радим ствари које сам се одвикао да радим. То је уједно и тренутак када се родило моје друго дете. Било је то веома емотивно време. Али повреда је такође имала и негативан ефекат на моју игру: технички, морао сам да правим компензације на сервису. Много сам променио овај ударац. Имао сам, затим, проблема да нађем ритам, да контролишем сервис, основ моје игре када улазим пун самопоуздања на терен.

На питање новинара шта се десило када је раскинуо сарадњу с Маријаном Вајдом, да би радио с гурууом Пепеом Имазом, пре него што се поново вратио Маријану, Новак каже да "када људи нешто не познају, почињу да спекулишу."

ТЕНИС, ПОРОДИЦА, НАПРЕДАК НАЈБОЉИ светски тенисер истиче да га занимају многе ствари у животу, музици, историји... - Учење је од суштинског значаја. Тенис је, уз моју породицу, најважнија ствар. На терену проводим највише времена. Али то није једина ствар у животу. Желим да напредујем. Постоји толико много других ствари које треба открити.

- А када почнете да спекулишете, развијате различите облике прича и уверавате људе да је то тако. Осим што то није тако. Увек покушавам да кажем истину. Не кријем чињеницу да сам проживео врло емотивно време и да још нисам из тога изашао. За мене је било важно да се суочим с неким стварима које су предуго остале под тепихом. Али када се нешто деси у вашем приватном животу или другде, многи људи виде проблем у другом. У Пепеу, у мом тренеру, или нечему трећем. То никада није био случај. Вређа ме када неко тако може да мисли, јер су ове сумње о зависности увреда за моју зрелост и моју интелигенцију - истиче Новак и додаје да је увек покушавао да буде окружен људима који могу да му помогну, ојачају његов карактер и дубоко га разумеју.

Одговарајући на питање да ли је то можда због његових словенских корена, Ђоковић наводи да "сви имамо генетско памћење".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА У ЗАГРЕБУ: Тешко повређен син Горана Иванишевића

- Моји словенски корени су сигурно утицали на мој развој и моју игру. Одрастао сам за време рата, под бомбама. Морао сам да се борим два пута више да бих успео. Морао сам да извлачим из себе двоструко више него неко ко је рођен негде другде. На крају, имао сам срећу да живим ово искуство, иако то у оно време не бих рекао јер је било страшно. Али, то је створило особу каква сам.

На констатацију да води рачуна о свом телу и култивише неку врст аскетизма, да је веган и да једе без глутена, Новак одговара:

- Не волим етикете. Нисам веган и не једем храну без глутена. Покушавам да се храним здраво и да будем свестан онога што дајем свом телу. Не волим категоризовање ствари. Али веганско друштво сада постаје превише агресивно. Не волим када се суди некоме зато што једе ово или оно. Или категоризације типа: ви сте новинар, ја сам тенисер. Али, еволуирамо у друштву које воли да категоризује на такав начин. Не можете прећи границу да бисте дошли на моју страну јер је то мој терен. Не видим ствари на тај начин. За мене сви припадамо истом терену.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лајовић елиминисан на старту турнира у Ешторилу

Новак поручује да и даље налази задовољство на терену, и да, у супротном, не би више играо.

- На тениском терену доживљавам све успоне и падове мог карактера. Понекад изгубим контролу, вичем, бацам рекет. Али такође показујем и позитивне емоције. Заиста уживам на терену - казе Новак, истичући да ће то можда звучати као клише и да неко можда мисли да игра због титула или зато што му је то посао. Немам обавезу. Не играм за новац. Мој циљ на терену је да напредујем и да останем у стању у коме сам у могућности да се побољшам.