ТЕНИСКИ свет ужива у партијама Рафаела Надала и Роџера Феререра у Индијан Велсу, још не може да се начуди како је Новак Ђоковић изгубио од Филипа Колшрајбера, али клања се једном другом Србину - Миомиру Кецмановићу. Миша, како му је надимак, последњи је српски тенисер од петорице на актуелном турниру. И то као први у историји серије мастерс турнира који је до четвртфинала стигао као "лаки лузер".


- Па, ко је то могао да предвиди да ће се све овако дестити? Биће занимљиво да још неко од нас уз Новака буде у игри - искрен је Кецмановић, не заборављајући да се у великом успеху, што пласман међу осам најбољих у Индијан Велсу сигурно јесте, захвали Кевину Андерсону који му је због повреде, "уступио" место у главном жребу.


Прочитајте још СЕНЗАЦИЈА У ИНДИЈАН ВЕЛСУ: Колшрајбер избацио Ђоковића

Али то је једина услуга. Остало је српски тенисер урадио сам, с вером у себе. Низао је тријумфе над Максимилијаном Мартерером, па Ласлом Ђереом и против Јошихите Нишиоке, који се повукао с терена после првог (изгубљеног) сета. Вечерас ће играти са Раонићем и без обзира на резултат, већ је постао један од победникаИндијан Велса, који је за игре у пустињи награђен позивом да буде део следећег мастерса у Мајамију (18-31. март). А новинари су га, после тријумфа над Јапанцем, шаљиво питали да ли размишља о игрању на лутрији.


- Не, али хоћу дефинитивно после свега - у истом тону је одговорио Кемцмановић, чији пут до славе, из угла гледаоца који седи опуштено у фотељи уз ТВ, изгледа лак.


Прочитајте још Кецмановић после пласмана у осмину финала ИВ: Ово је лудило

Међутим, у свим тим корацима, поготово оним када се као 13-годишње дете, отиснуо од куће преко океана у чувену ИМГ академију било је много одрицања.

- У почетку је било чудно удаљити се толико далеко од куће, оставити све иза себе, родитеље у Београду - присетио се Кецмановић који је првих година виђао родитеље, иначе докторе, тек два пута годишње. - Али знао сам да морам тако да урадим. Јер ако бих остао код куће, не бих имао исте тренинге, тренере, услове. Да нисам отишао тада, сада не бих био овде.

Први професионални играч који је Миомиру пришао био је Макс Мирњи, белоруски тенисер који се прошле године пензионисао.

- Био је јако добар према мени. И даље је. Срећан сам што сам имао некога тако искусног да понекад с њим разговарам - додаје Миомир.

Упија и сваки савет свог идола Новака Ђоковића.

- Понекад вам се учини да не радите ништа. Осећате се као да не тренирате, да нема напретка, хоћете да прекинете. И онда дође Новак и каже: "Не, мораш да наставиш. Притисни јаче". Увек сервира охрабрујући савет, што ми је много помогло.

Тако прича Кецмановић, момак који је као 130. на АТП листи остао последњи Србин у Индијан Велсу. Пардон, званично је 130, али само до понедељка, када ће се ушетати у топ 100.

УВЕК ВОЛИМ ДА ЗАВРШИМ МЕЧ
ОСЕТИО је Кецмановић, после победе над Нишиоком задовољство због пласмана у четвртфинале, али је признао да би више волео да је меч завршен поеном.
- Очигледно је тешко видети када вам ривал преда меч на такав начин (због повреде). Али, ипак, срећан сам што сам се пласирао у четвртфинале и што сам искористио прилику која ми је пружена.