НОВАК Ђоковић (2) је у четвртфиналу Ролан Гароса. У недељу увече је на цетралном терену "Филип Шатрије" за собом оставио Шпанца Алберта Рамоса Вињоласа (19), резултатом 7:6(5), 6:1, 6:3.

Донекле се поновила слика из претходног меча, с млаким почетком и фуриозним завршетком, с тим што је овога пута све било краће и резултатски много боље. Следећи противник у уторак ће му бити Аустријанац Доминик Тим.

- Први сет је трајао половину целог меча. Било је тешко. За обојицу је било важно ко ће да добије овај сет. После тога сам почео да играм с више самопоуздања и мање грешака. На крају је било одлично. Надам се да је Агаси гледао последња два сета, а не и први - рекао је расположени Новак после меча на француском језику и захвалио се на подршци публици која га је испратила овацијама.

Брзо је Рамос Вињолас повео с 2:0 у првом сету. Новаку није полазило за руком да започне меч, па је Шпанац осетио своју шансу. Кренуо је Ђоковић у релије, по рецепту из претходног меча са Шварцманом, али је и даље грешио. Мучио се на свом сервису. Дуго се загревао. Засметао му је и гледалац. Ипак, после 20. минута, успео је да спречи двоструки брејк. Одмах иза тога, изједначио је.

Али, и даље није ишло глатко. "Распродаја" гемова се наставила. Дизала га је публика, а он није налазио решење за леворуког противника. Терен је често био "кратак" за његове лопте. И поред свега, изједначење, које је потрајало до 5:5 у тај-бреку у ком је Ђоковић дозволио Шпанцу да се врати са 4:0. Добро је што је, и поред лошијег издања, ипак, освојио сет. Новак се питао. Чекало се да га нешто наљути и тргне.

- Колико линија у гему! - узвикнуо је Ноле, изнервиран, а онда одузео сервис противнику одмах на почетку другог сета.

Коначно је ушао у ритам. Повео је са 4:0 и са 6:1 експресно привео сет крају. Загрејао се, деловао много солидније и опасније. Било је само питање колико ће Рамос Вињолас издржати.

Био је Новак много растерећенији и сигурнији. Ас за почетак трећег сета и вођство од 2:0, а онда лош сервис-гем за мању неизвесност, у чему је улогу играо и сумрак који је почео да се спушта над Булоњском шумом. Сјајна размена завршила се на конту Рамоса Вињоласа и довела их на тренутак у равноправну позицију у сету, који је Новак брзо завршио у своју корист. Показао је Ђоковић у финишу своје право лице и улио наду за завршне борбе.

ПРИЈАТНИЈЕ ЗА ИГРУ
НЕДЕЉНИ меч одигран је на двадесетак степени, по прохладном али пријатном времену, доста различитом од претходног дуела, уз много боље услове за игру. Новаков тријумф су из ложе пратили родитељи Срђан и Дијана, браћа Марко и Ђорђе, Пепе Имаз, пи-ар Едуардо и физио Ули, док је изнад њих седела супруга Јелена.