ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ПАРИЗ

МНОГО делова слагалице још недостаје да би се комплетирала слика Новаковог стручног штаба. Груба скица откривена је на Ролан Гаросу: Агаси ће бити главни тренер, али не увек присутан (само гренд слемови), а један помоћни ће га пратити на свим турнирима - до сада су то радили брат Марко, Душан Вемић и Пепе Имаз. Место физиотерапеута и кондиционог и даље је упражњено, а бројна нерешена питања довела су до тога да Ђоковић у наставак одбране трофеја, у недељу у осмини финала против Рамоса Вињоласа, креће без стручне подршке.

Победе ће прослављати као у Риму и Мадриду - скромно, у кругу породице и најближих пријатеља који не дозвољавају да бокс српског тенисера изгледа сабласно празан. Али, промаја на релацији Новак - стручни штаб већ неколико пута је одувала нашег играча са великих турнира, због недовољно добре припреме тактике и скенирања ривала. Другом рекету планете је у трећем колу против непознанице Шварцмана требало добрих два сата да пронађе потребан ритам.

Новак је ове недеље црпео енергију из Агасијеве шампионске ауре, али ће морати да потражи нови извор у наставку Ролан Гароса, па и сезоне.

- Он ће дати све од себе да буде са мном на највећим турнирима, колико му то породичне и друге обавезе буду дозвољавале. Такође, сложили смо се да ми је потребан још један тренер ко ће са мном радити на дневном нивоу, али Агаси ће бити главни - поручио је Ђоковић.

Двојица вишеструких гренд слем шампиона нису још ставили све то на папир, Американац је чак открио да не тражи никакву новчану надокнаду:

СПЕЦ. ВННовак је остварио 58. победу у Паризу и изједначио се са Гиљермом Виласом на трећем месту у историји овог гренд слема, први је Надал са 75, а други Федерер са 65.

- Не желим новац, желим да му помогнем, јер је то добро за наш спорт. Новак у најбољем издању је добар за тенис - истакао је легендарни ас, који се обавезао да ће бити у боксу на Вимблдону. - Ако ме Новак жели тамо, долазим.

Вероватно ће га Србин желети и на Ју-ес опену и евентуално на завршном турниру. Таква појава је у тенису врло честа.

Мареј се виђа са Лендлом само на гренд слемовима, а Џејми Делгадо му је "свакодневни" тренер. Федерер и Надал, такође, имају више опција. Роџер дуги низ година сарађује са Северином Лутијем, али је довео појачање у виду Ивана Љубичића (пре њега био Стефан Едберг). Рафу, поред стрица Тонија, тренира Карлос Моја, а има и још једну алтернативу у виду Франциска Роига.

РЕАКЦИЈЕ МЕДИЈА
ЕСПН: КОРАК ПО КОРАК

БИЛО би апсурдно да већ сад поделимо игру Ђоковића на "пре и после Агасија". Та сарадња је толико нова да још нису уговорили детаље, покушавају да смисле када Андре може да "углави" Новака у свој распоред. Иду корак по корак, гренд слем по гренд слем.

"ГАРДИЈАН": СВИРКА ЗА ЏАБЕ
АГАСИ је пристао да одради ову "свирку" за џабе, а њихова сарадња је била под знаком питања већ у првој недељи. Због својих обавеза, Андре није био на сваком тренингу, а пропустио је и почетак меча трећег кола.

"ТЕЛЕГРАФ": НЕФОРМАЛНА САРАДЊА
Њихова сарадња је неформална, чак је Новак потврдио изненађујућ детаљ - Агаси није тражио новац.