МНОГИ се питају за порекло Ђоковића, ваљда да би проникли у тајне великог успеха и Новаковог шампионског „генетског кода“.

Иако га, поред Србије, и други народи својатају да је „њихов“, свима је јасно да је Ноле искључиво свој човек. У све остало никада није желео да убеђује друге, чак ни када су га назвали Хрватом на додели пехара у Монтреалу, ни када га Црногорци свакодневно зову да „пренесе“ АТП турнир у Будву, јер је то земља његових предака, ни када Косовари говоре да је он „Звечанац и ништа друго“, а Британци и Американци маштају да у рукама светског броја један осване пасош са грбовима њихове земље.

Тек, Новакова породица са очеве стране вуче порекло из Црне Горе, са Чева, и то од породице Дамјановић. Нјегов предак, Ђоко Дамјановић око 1730. године убио је извесног турског агу, па је био принуђен да бежи са фамилијом.

Понуђено му је велико имање у Зети, али се ипак определио за Јасеново Поље, испод планине Војник, изнад Никшића, да би могао да се бави сточарством. Тако му је породица постала „Ђоковић“, што је својевремено испричао Влада, Горанов и Срђанов отац, а Нолетов деда.

Владин отац, Неђељко Ђоковић, као учесник Брегалничке битке, добио је земљу 1928. године на Косову, у селу Воћњак код Србице. Тамо је живео до почетка Другог светског рата, 1941. године вратио се са породицом у Јасеново Поље.

Влада је, потом, живео у Србици до 1951. године, када је прешао у Звечан, код Косовске Митровице, пошто се запослио у Трепчи. У Звечану му је рођено све троје деце. Најстарији је Новаков отац Срђан (1961), три године млађи Горан и ћерка Јелена (1969).

Ђоковићи су се преселили у Београд 1981. године, јер је Влада, као представник фирме „Технопромет“ за Косово и Метохију од фирме добио стан. Шест година касније родио се и шампион, а Бањица је постала његов дом.

Наш ас, са својом најближом породицом, данас живи у Новом Београду.
СЛЕДЕЋИ НАСТАВАК
Тек креће Новакова ера

КОМШИЈА И ПРЕДСЕДНИК ТАДИЋ
ПРЕДСЕДНИК Србије Борис Тадић један је од првих комшија Ђоковића, јер је он пореклом из Горњег Поља, односно места Смријечно (у ком се налази стара породична кућа Тадића), села удаљеног мање од пет километара од Јасеновог Поља у Црној Гори.
Иначе и Мило Ђукановић је, донекле, повезан са Новаком, јер је његова породица пореклом, такође, са Чева. Иначе, људи рођени у тим крајевима воле за себе да кажу да су шампиони и предодређени за велике ствари у животу.