Засенили и играче: Тренерске промене обележиле почетак кошаркашког летњег прелазног рока

Ми. РОГАЧ

среда, 08. 07. 2020. у 20:35

Засенили и играче: Тренерске промене обележиле почетак кошаркашког летњег прелазног рока

Шарунас Јасикевичијус Фото Н. Параушић

Прве стручњаке заменили Звезда, Партизан, Барселона, Фенер...
ЗА ову недељу најављена је промоција новог тренера Партизана. Претходно су промене шефа стручног штаба, само мање драматичне, задесиле и Црвену звезду и Мегу. Занимљиве ротације стручњака догодиле су и на најјачој евросцени.

Дефинитивно, на старту летњег прелазног рока после прерано завршене сезоне због пандемије вируса корона, тренери су скренули на себе мало више пажње него играчи.

Кад су српски клубови у питању, овај период отворио је одлазак Дејана Милојевића. После десет година у Меги, од тога осам у улози шефа струке, донео је одлуку да је време за нови изазов. Највероватније га чека одлазак у Америку, у неки од НБА тимова, а на његово место стигао је Владимир Јовановић, некадашњи тренер Партизана.

Управо је на спектакуларном опроштају "Деки, ћао" између осталог био и Саша Обрадовић, који се у том периоду договорио о сарадњи са Црвеном звездом. Доскорашњи тренер Монака више пута је наглашавао да су његови планови везани за тај клуб, али га је ипак, љубав према црвено-белом вратила на Мали Калемегдан, на место где је направио прве професионалне кошаркашке кораке као играч. Он је на клупи заменио искусног Драгана Шакоту.

У Партизану су редовно поручивали да Андреа Тринкијери има трогодишњи уговор, који истиче наредног лета, и да је његов останак сигуран. Међутим, нису нашли заједнички језик кад је у питању трећа заједничка сезона, па је претходне недеље дошло до званичног растанка. Италијан своју тренерску мисију највероватније наставља у минхенском Бајерну, док се у Партизану очекује промоција Шћепановића, доскорашњег Тринкијеријевог помоћника.

На европској сцени огромна пажња је била усмерена ка преговорима Жељка Обрадовића и турског Фенербахчеа. Најтрофејнији европски тренер одлучио је после седам година да напусти Истанбул, уз најаву да ће направити једногодишњу паузу. Његов наследник на клупи је селектор Србије Игор Кокошков, који је овим трансфером учинио прелазни рок још узбудљивијим. У Европу ће стићи када заврши са обавезама у Сакраменту, и то после чак 20 година рада у Америци. Жељков асистент Владимир Андроић помиње се као нови помоћник и искусни саветник Шћепановићу у Партизану.

Промена није заобишла још једног српског тренера - Светислава Пешића. Он се после финала Шпанске лига растао са Барселоном, коју је преузео Шарунас Јасикевичијус. Новог тренера у Евролиги има и Асвел. Уместо Звездана Митровића диригентску палицу је преузео његов асистент Ти-Џеј Паркер, брат власника клуба Тонија Паркера. Грчки Панатинаикос је преузео Јоргос Воворас, који је шест година био помоћни тренер...

ПОВРАТАК НА МЕСТО УСПЕХА
НЕКАДА је Јасикевичијус као играч био шампион Европе са Барселоном, а пре неколико дана се са осмехом вратио на место успеха.

- Сам од себе много захтевам, тај притисак мора да долази изнутра, свакодневно, а моје је да пробам да га пренесем на екипу. Шанса да водим овако велики клуб, са оваквим играчима, заиста је велика. Једва чекам да почнемо - поручио је на званичној промоцији Јасикевичијус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације