Богдан позвао Обрадовића на кафански разговор, искусни стратег му поручио: Лако ти је сада са мном

Novosti online

субота, 04. 07. 2020. у 09:06

Богдан позвао Обрадовића на кафански разговор, искусни стратег му поручио: Лако ти је сада са мном

Богдан Богдановић и Жељко Обрадовић фото: Н. Параушић

Са мном кафански, а с овим што ти је тренер репрезентације озбиљно? Па са мном је лако сада, ха, ха, ха - смејао се трофејни стратег на Богдановићеву најаву
Камп Богдана Богдановића, који се претходних неколико година одржавао у ово време на Каламегдану, овог лета није могао да буде организован због ситуације са вирусом корона.

Ипак, српски репрезентативац је одлучио да теоријски део одржи путем Инстаграма, где разговара са колегама и тренерима на разне теме. После браће Адетокунбо и Џедија Османа, на реду су били стручњаци који су утицали на Богдана – Александар Матовић, Игор Kокошков и Жељко Обрадовић.

После срдачних разговора са првом двојицом, док се чекало укључење "Жоца", Богдановић је својој сестри Бојани рекао "добро, са Жељком ћемо мало кафански да попричамо".

Недуго потом укључио се и Обрадовић и кроз смех рекао: "Шта кажеш, са мном кафански?"

Одмах су сви почели да се смеју, а ас Сакрамента је питао "Чуо си то?" и ухватио се за главу, после чега је Обрадовић наставио да га "мучи".

"Са мном кафански, а с овим што ти је тренер репрезентације озбиљно? Па са мном је лако сада, ха, ха, ха", смејао се Обрадовић.

Када су се "страсти смириле", Богдановићи су разговарали са најтрофејнијим европским тренером о визији изградње тима, младих играча...

- Ја не дозвољавам да ико буде изнад екипе. Играчи су друго, неки од њих имају праву да буду наклоњени себи, то је логично. Kада почну да причају на тајм-ауту о кошарци, то је музика за моје уши, нема бољег од тога. Млад играч захтева много пажње, треба га препознати. Наравно да је другачији начин на који се односиш према младом играчу. Али, млади играчи имају око себе људе који их саветује, који не кажем да нису добронамерни, али мора сам да схвати кога треба да слуша, што не мора нужно да буде тренер - рекао је Обрадовић.

Бојана је питала да ли има другачији однос према звездама у односу на друге играче, после чега је Обрадовић почео да се смеје.

- Шта су звезде? Ја не могу да се сетим тога, подсети ме. Звезде су навијачима, мени су сви играчи исти. Ево и твој брат зна, који је играо врхунски и направио је то што је направио, али сви они имају мане. Врлине знају, али мој посао је да им понављам мане. Истина боли и мораш бити директан - рекао је Обрадовић, уз Богдановићево добацивање "истина жива".

Тренер је описао и своју филозофију тренинга и рада.

- Драго ми је да си почео да играш са лоптом много више. Теби, рецимо, није довољно једном или двапут да кажем, јер трећи обично заборавиш, па када ти поновим још једном кажеш "шта је овом, шта је навалио за мене". Најважнији део посла тренера јесте да стално на тренингу исправљаш играче. Ти знаш да ја не гледам ваша лица, него шта радите - рекао је Обрадовић.

Двојац који је са Фенербахчеом освојио Евролигу добро се познаје, али је Бојану занимало и шта би посаветовао младе играче који тек почињу. Најтрофејнији и најбољи европски тренер свих времена имао је спреман одговор:

- Упорност и жеља. Ако неко воли кошарку, он је посвећен од јутра до увече. Ја то свим играчима причам. Не знам ни једном кога сам тренирао да је постао играч само на тренинзима. Од кад се пробудиш, само мислиш о кошарци. Има времена за друге ствари, али треба бити посвећен. Знаш и ти, Богдане, колико си индивидуалних тренинга одрадио, док су твоји вршњаци радили неке друге ствари. Волите кошарку и покажите да волите кошарку - рекао је Обрадовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације