Родман и Џордан дигли глас против убиста Афроамериканца али и за смиривање насиља

Новости онлине

понедељак, 01. 06. 2020. у 09:32

Родман и Џордан дигли глас против убиста Афроамериканца али и за смиривање насиља

Мајкл Џордан и Денис Родман фото: ЕПА

Видим и осећам бол, огорчење и фрустрацију људи, рекао је Мајкл. Не морате ићи около палити, красти, сматра Денис

Убиство Афроамериканца Џорџа Флоида у Минесоти изазвало је побуну народа широм Америке, која доводи до подела и насиља. За злочин се оптужује полицајац ког незадовољна јавност терети да је угушио човека упркос томе што му се жалио да не може да дише. На улицама је хаос који се отргао контроли, а у подршку породици убијеног, али и смиривање “анархије”, односно позивању на мир, умешали су се садашњи и бивши кошаркаши, највеће звезде НБА лиге.


Кошаркаш ЛА Лејкерса Леброн Џејмс први се огласио и дао подршку породици убијеног Американца. Он је истакао да је огорчен због смрти и начина на који је Флојд изгубио живот.


Некадашњи играч Чикаго Булса Денис Родман се огласио јавним апелом на друштвеним мрежама да се зауставе нереди.


„Мислим да би неко требало да изађе каже: "Здраво момци, зашто пљачкате? Зашто крадете? Зашто стваратесве више проблема? Све што се дешава је лоше. Ако желите да протествујете учините то на прави начин. Не морате ићи около палити, красти... Ми нисмо јебене животиње, ми смо људска бића", рекао је Родман и нагласио да подржава мирне протесте, али да види да ови актуелни “прелазе црвену линију”.


И највећа играчка звезда НБА лиге, данас власник Хорнетса, Мајкл Џордан се изјаснио у корист побуне против расизма.


"Дубоко сам тужан, стварно повређен и очигледно бесан. Видим и осећам бол, огорчење и фрустрацију људи. Стојим уз оне који су устали против дубоко укорењеног расизма и насиља над људима наше боје у овој земљи. До сада смо много тога прошли на ту тему. Немам одговоре, али наши уједињени гласови показују снагу и немогућност да нас други деле. Покажимосаосећање и никада не окрећемо леђа бесмисленој бруталности. Да би смо наставили у борби против неправде потребни нам је мирно тражењеодговорности. Уједињеним глсовима морамо да вршимо притисак на законодавну власт како би смо се изборили за системске промене. Морамо заједно да радимо на правди за све. Моје срце иде Флоидовој породици и многим другим људима чији су животи брутално одузети актима расизма и неправде", рекао је Мајкл Џордан.

Коментари (1)