Одлука да се сезона у Евролиги и Еврокупу заврши је изазвала велику полемику. О целој тој ситуацији је Ђорди Бертомеу причао за “Максбет радио”.


- Донели смо најтежу могућу одлуку. Једноставно, сезона није могла да се заврши због ситуације у целој Европи и свету. Имали смо проблеме чије решавање није зависило од нас, већ од стања пандемије у појединим земљама, од одлука Влада одређених земаља. Имали смо све бројке које су показивале да је ово најбоља сезона Евролиге икада и то само иде у прилог чињеници да нам је било тешко да одлучимо. Биле су две опције, прва да се заврши сезона уз учешће свих тимова до јуна и друга да се прекине што се на крају и десило.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Паспаљ: Партизану остаје жал за успешном сезоном, годинама причам да треба да се окренемо домаћим играчима


СРБИЈА Београд је био међу градовима који је понудио играње завршнице Евролиге, да се сезона наставила. Први човек такмичења је потврдио да би се то вероватно и догодило.
- Волели бисмо да фајнал-фор наредне сезоне буде у Келну, разговарамо са градом и оптимиста сам. Београд је био изванредан домаћин и захвални смо свима у Србији који су се понудили да нам помогну да ту завршимо сезону. Да смо наставили, највероватије би играли у Србији. Уживали смо пре неколико година у београду на завршном турниру и сигуран сам да ће Београд у неком тренутку поново бити домаћин, јер је то заслужио.

Нагласио је да расправе о проширењу такмичења и увођењу две екипе из Еврокупа није било.


- Нисмо то разматрали. Када се сезона прекине не можеш некога да прогласиш шампионом нити да неко испадне. Нико није ни награђен ни кажњен. Сезона је прекинута због свих тих, већ поменутих, околности. У спортском смислу би била лоша одлука да је дошло до проширења, јер би се календар такмичења за наредну сезону додатно закомпликовао.


Стекао се утисак да су неки клубови попут Валенсије и Зенита награђени, а да су Партизан и Виртус кажњени.


- Не разумем зашто би се то тако гледало. Валенсија је могла себи да обезбеди учешће наредне сезоне и околности то нису дозволиле. Неправедно је рећи да Валенсија не може да игра Евролигу, јер нису клубови криви за све што се догодило и не можемо да им ускраћујемо права. Ко би могао да гарантује да би Партизан или Виртус изборили пласман у Евролигу? Нема критеријума по којим бисмо изабрали Партизан да игра Евролигу следеће сезоне, јер није било могућности да бирамо некога ко не би био шампион на терену. Свих осам тимова је имало подједнаке шансе за пехар у Еврокупу. Када се сезона завршила, та прилика за борбу им је одузета.


Посебно гласни су били навијачи црно-бели.


- Јасно је да је Партизан у последње две године радио озбиљан посао. Нови председник Мијаиловић ми је објаснио да је његов план био пласман у Евролигу и разумем фрустрацију, како клуба тако и навијача, јер су имали одличну сезону. Међутим, не могу да остваре зацртане циљеве због ових околности. Сматрам да исти осећај има и публика Ефеса. Ако се Партизан не одвоји од зацртаног пута Евролиге, сигуран сам да ће доћи до награде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Приче о Еврокупу уз пиво: Ђорђевић о расту екипе, вирусу корона, Џордановом документарцу


Било је доста прича да би регионална лига могла да изгуби представника у елити. Ђорди то демантује.


- Одувек смо били јасни. Не можемо да играмо без представника региона који је произвео толико талената. То је за нас фундаментални регион. Сваки има своје карактеристике, а овај има велику страст према кошарци и зато ћемо увек имати једног представника овог региона.


На питање хоће ли то бити представник или шампион АБА лиге каже:


- То је проблем који се не дешава само у АБА лиги. Слично је и у Немачкој. Услови учешћа у Евролиги су све строжији, јер желимо такмичење на највишем нивоу и то је природни процес. Неки тимови у Грчкој, Шпанији и Италији виде да не могу да испуне наше услове и морамо да будемо селективни. Квалитет није играти добру кошарку само једне сезоне, већ добро организовани клуб који има континуитет и стратегију на дуже стазе. Пример је Шпанија, има клубова који знају да Евролига није за њих, јер нису у стању да достигну те услове. Наглашавам још једном АБА лига ће увек имати представника и никада нећу дозволити да остане без њега.


Има доста спекулација око иступања Панатинаикоса из елите.


- Није први пут да тако нешто долази од Атине и њих. Гласине постоје, али званично није било најаве напуштања Евролиге. Хипотетички, ако би се т одесило, постоји процедура, али верујем да клубови знају да им будућност ван Евролиге није најсјајнија. Када сте део Евролиге, део сте елите и играте најбоље утакмице. Верујем да ће ПАО остати са нама као и претходних година - закључио је Бертомеу и нагласио да је “Туркиш ерлајнс” генерални спонзор и да ће тако и остати.