Корона је пре времена одсвирала крај кошаркашке сезоне. Рампу је прва дигла Евролига, а потом поентирала и АБА лига. Мораторијум на овај спорт неке је закинуо мање, а неке више. Али, што би рекао наш народ, за просутим млеком не вреди плакати.

Шта је било, било је. А о томе шта ће тек бити, разговарали смо са Жарком Паспаљем, нашим прослављеним кошаркашем.

* Ваш Партизан је имао добру сезону и био је у налету. Сада је заустављен и оштећен.

- Ту ништа није спорно. Жал за успешном сезоном, добрим навијањем, свакако постоји. Али, једноставно је донета таква одлука. Због свих околности које су нас снашле, такмичење је морало да буде прекинуто. У овој чудној ситуацији није се снашла ни велика НБА, а камоли неко друго такмичење.

* Шта је клубовима чинити док такмичења мирују?

- То је ствар од клуба до клуба, и свако ће да нађе начин шта ће да ради. Наравно, уз упозорење да би нешто слично могло и да се понови. Мислим да неће, и да се следеће године враћамо на стари пут. Дуга је пауза, и сви клубови имају довољно времена да се припреме и крену у нове јурише.

* Која је судбина играчког кадра?

- Годинама причамо да треба да се окренемо домаћим играчима, али младе играче треба и направити. Што се тиче странаца, мислим да ће финансијски претрпети одређене измене. Да ли ће то прихватити или ће отићи негде другде, видећемо. То чека све клубове.

* Репрезентацију очекују квалификације за Олимпијске игре.

- Ту неће бити изненађења. Имамо веома квалитетан тим, и све ће да буде у реду. Ту сам велики оптимиста. Више ме брине систематизација и ово што ради ФИБА са тим "прозорима", што је сасвим погрешно.

* Како генерално видите будућност кошарке?

- Не баш сјајно. Тренутно не видим њену перспективу. Дуга је то прича, и о томе бисмо могли да разговарамо данима.

* Како сте проводили време у доба короне?

- Сређивао сам једно, па друго двориште. И моје и оно од кога смо направили кошаркашко игралиште. Поправљали смо, дорађивали, садили, и тако сам провео два месеца. Искључио сам телевизор да ми не би мозак изгорео од онога што смо слушали. Бацио сам се на баштованство. Набави, добави, и тако редом.

* Да ли је у плану још неко двориште?

- Не, и ово је довољно. Шта би требало - да кренем од ћошка до ћошка по Врачару и сређујем дворишта? Од мене је доста и ово.

* Шта вам је још обележило протеклу недељу?

- Ништа осим што смо пре кише завршили део дворишта. Могу вам рећи да би то било све. И у томе сам уживао.