Коначно завршен састанак АБА лиге: Донета одлука о шампиону и испадању - само Партизан и Игокеа били за признавање тренутног стања на табели

В. Прерадовић

среда, 27. 05. 2020. у 17:44

Коначно завршен састанак АБА лиге: Донета одлука о шампиону и испадању - само Партизан и Игокеа били за признавање тренутног стања на табели

Илустрација Фото: Depositphotos

Као што је већ раније најављено, сада је и потврђено, регионално такмичење се неће наставити, после те је уследио разговор о проглашењу шампиона као и о испадању

КАДА је Евролига у понедељак одустала од наставка сезоне у оба своја такмичења, било је сасвим јасно да ће АБА лига следити тај путоказ. На данашњем видео-састанку представника 12 клубова, изгласано је да неће бити повратка кошарке у регионалне дворане, закључане од 12. марта због вирусне пандемије, коло пре краја лигашког дела надметања.


На столу се прво нашао предлог који предвиђа отказивање сезоне без проглашења шампиона и испадања из лиге, уз додатак да се доделе две "вајлд карте" најбољим тимовима АБА 2 лиге. За тај предлог гласало је осам клубова, који су се руководили изостанком такмичарског мотива после објаве да ће наредне сезоне у Евролиги и Еврокупу играти исти учесници.


Као у случају два најзначајнија европска такмичења, такође и многих отказаних националних лига, и Јадран је остао без шампиона за сезону 2019/2020. До тренутка прекида, Партизан је осигурао прву позицију скором 17-4, друга је била Будућност (15-6), трећа Црвена звезда (14-7), док су у игри за последње плеј-оф место били Цедевита Олимпија и Морнар (13-8). За предлог да се признају резултати после 21. одиграног кола и прогласи шампион АБА лиге, гласали су само Партизан и Игокеа, осмопласирана екипа у тренутку прекида.


Осим Партизана, који је одлуком Евролиге добио гарантовано место у Еврокупу, у овом такмичењу наредне сезоне играће још три представника АБА лиге: Будућност, Цедевита Олимпија и Морнар.


Изгласавањем првог предлога одлучено је и да нема испадања у други АБА ранг, што је сачувало већ прежаљени Задар. Мега Бемакс и Крка имали су исти скор као клуб из Далмације (6-15), али бољи однос у дуелима са Задранима.


На дневном реду нашло се и дуго спомињано проширење АБА 1 лиге са 12 на 14 тимова, чиме би у регионалну елиту биле примљене две најбоље екипе из АБА 2 у тренутку мартовске суспензије такмичења. То су Борац као неприкосновени лидер (скор 20-2) и Сплит на другом месту, са идентичним учинком и кош разликом као МЗТ Скопље на трећем, али бољим односом у међусобним лигашким дуелима. Изгласано је да се доделе две "вајлд карте" по критеријуму стања на табели, тако да ће бити обављени разговори са Чачанима и Сплићанима о повратку у друштво најбољих екипа са простора некадашње Југославије.


ПРЕНОС ГЛАСОВА

ЦРВЕНА звезда је у фебруару поднела тужбу против АБА лиге, јер су право гласа имали клубови из сезоне 2015/2016. На састанку је договорено усклађивање са тренутним стањем, односно пренос права на садашње учеснике: МЗТ на Приморску, Металац на ФМП, Цедевите Загреб на Морнар. Раније је Цедевита Олимпија преузела власнички удео Олимпије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Aleksandar

27.05.2020. 18:10

Tako se glasa u jugonostalgičnim ligama.Braća ratovala a sad bi da se takmiče u košarci.