Највише жале Ефес и Партизан: Одлуке Евролиге нису могле да задовоље жеље свих 26 клубова

Ми. РОГАЧ

уторак, 26. 05. 2020. у 20:13

Највише жале Ефес и Партизан: Одлуке Евролиге нису могле да задовоље жеље свих 26 клубова

Кошаркаши Партизана Фото Н. Параушић

Црно-бели без награде за сјајну сезону, Турци блистали у елити

ДА ли ће се европска такмичења наставити или не? Да ли ће бити проглашени шампиони? Ко ће учествовати наредне сезоне у Евролиги? Одавно је било јасно да ће после сазнања одговора на ова питања бити незадовољних. Одлуке донете за "зеленим столом" некога су обрадовале, неког разочарале, али сасвим логично, нису могле да задовоље баш све клубове. Ефес је показао највише у елити, Партизан у Еврокупу, али њихове сјајне партије неће бити награђене, остаће на нивоу препричавања и то са почетком: "Десила се те 2020. пандемија короне и покварила све оно што смо месецима добро радили...".

Кошаркаши из Истанбула су у тренутку прекида "себично" чували прву позицију на табели Евролиге са учинком од 24 победе и четири пораза. Американац Шејн Ларкин је играо у животној форми, пратио га је најбоље наш Василије Мицић. На 28 утакмица лигашког дела показали су да су спремни да оду корак даље у односу на 2019. годину, када су заустављени у финалу.

У другом по рангу европском такмичењу највише пажње привукао је београдски Партизан. Црно-бели су се кроз уводне утакмице подизали на лествици фаворита да би пред четвртфинале проглашени за тим са највећим шансама за трофеј и пласман у Евролигу. Имали су после топ 16 фазе најбољи учинак од свих екипа, обезбеђену предност домаћег терена до самог краја такмичења.

Све набројано пало је у воду и оставило питање за разматрање: Да ли су те две екипе отказивањем сезоне највише оштећене? Европску титулу су желели и остали, пре свих Реал Мадрид, Барселона, ЦСКА. Највише амбиције у Еврокупу имали су и Виртус, Уникаха, Венеција, Уникс. У елиминационим утакмицама увек је могуће изненађење. Апсолутно нико не може да гарантује кошаркашима Ефеса и Партизана да би баш они завршили надметања као шампиони.

Да је такмичење све време играно по плану, били би на најбољем путу да то остваре. То нико не може да оспори. Већ друга опција, доноси и другачију слику. Да су мечеви настављени у јулу ситуација на терену би можда била сасвим другачија. Нико више то не може да зна. Да ли је требало да се деси проширење, или да се доделе специјалне позивнице, а да неки клубови испадну - одлука је била у рукама оних који су за то задужени.

Евролига је саопштила да 18 истих екипа као и ове сезоне игра и наредне, без обзира на то шта су показале у овој такмичарској години, а да четвртфиналисти Еврокупа учествују у истом такмичењу и од јесени. Први и главни кривац што су одлуке морале да се донесу за "зеленим столом" је вирус који овакве проблеме изазива једном у сто година.

На питање да ли су већ поменути тимови највећи губитници, свако је слободан да да одговор из различите перспективе. Своје виђење имају Ларкин, Величковић, председници клубова, тренери, кошаркашки стручњаци, новинари.

Навијачима је дозвољено да криве челнике такмичења и да сав бес и љутњу окрену ка њима. А играчима и клубовима, остаје само једна опција - да се посвете наредној сезони и покушају поново за победе да се изборе на спортском терену, јер снаге је најправедније мерити на паркету. Док чекамо те битке, надајмо се да нам корона неће поново покварити планове. Па нека догодине најбољи победи...

ПОД НАТО БОМБАМА ПРОГЛАШЕН ПРВАК

ВАНРЕДНО стање је спорт у нашој земљи зауставило и 1999. године због НАТО бомбардовања. Тада су челници такмичења одлучили да прогласе најбоље, коначна је била табела у тренутку почетка агресије.

Подгоричка Будућност проглашена је за шампиона после регуларног дела, а другопласирана Црвена звезда је заостајала једну победу. Та два тима су обезбедила пласман у Евролигу.