ТАКМИЧЕЊЕ у Евролиги и Еврокупу, заустављено 12. марта због вирусне епидемије, неће бити настављено. Клубови са гарантованим уговорима данас су прихватили предлог извршног директора Ђордија Бертомеуа да сезона буде отказана и да наредна буде одиграна у истом формату, са истим учесницима.


Шампиони за ову сезону неће бити проглашени, а тимови који су се пласирали у четвртфинале Еврокупа имају загарантовано место током наредне такмичарске године. Тиме ће Црвена звезда остати једини представник АБА лиге у Евролиги, док ће Партизан поново играти у Еврокупу, под условом да се не приволи све амбициознијој ФИБА Лиги шампиона.


- КК Црвена звезда сматра да је ово најреалније, најправедније решење за све клубове, укључујући и наш, који се у тренуцима прекида борио за четвртфинале најелитинијег европског такмичења, али се током двомесечне паузе до коначне одлуке Евролиге понашао одмерено, без икаквог прејудицирања коначног решења које је заправо било једино могуће - саопштили су црвено-бели.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Човић: Били смо опуштени, знали смо да људи у Евролиги неће подлећи лобирањима, мутним радњама и притисцима испод и изнад стола


ИЗВЕСНО ОТКАЗИВАЊЕ АБА ЛИГЕ СКУПШТИНА АБА лиге требало би да донесе одлуку о наставку сезоне на заседању 27. маја. Имајући у виду да је регионална лига чекала став Евролиге, скоро је извесно да ће кренути њеним стопама и такође отказати наставак сезоне прекинуте коло пре краја лигашког дела. То значи да би учесници Еврокупа поново били Партизан, Будућност и Цедевита Олимпија.

На првом месту дугачке листе разлога за отказивање сезоне наведена је здравствена сигурност спортиста, навијача, партнера и локалних заједница. Евролига се позива и на различите ситуације у борби са пандемијом на територијама земаља из којих су клубови, због чега немају исте услове за припреме. Такође, локалне власти имају различите рестрикције путовања, због чега нема гаранција да сви тимови могу да стигну до одређене дестинације.


Наводи се да би припремни кампови ограничени на три недеље повећали ризик од повреда играча и да, упркос детаљном разматрању здравствених протокола, није могуће добити потребне гаранције. Због интегритета такмичења и календара за следећу сезону, имајући у виду и обавезе националних тимова, Евролига није желела да пролонгира одлуку о наставку сезоне.


- Без сумње, ово је најтежа одлука коју смо донели у нашој 20-годишњој историји - рекао је Бертомеу. - Због разлога који су ван наше контроле, били смо присиљени да откажемо најуспешнију и најзанимљивију сезону у историји. Два и по месеца разматрали смо сваку могућност да комплетирамо ову јединствену сезону, али смо остали ускраћени за то због сила које су изван било чије контроле. Рекордни подаци о томе колико су наши навијачи уживали у утакмицама дају нам досад највећу енергију да почнемо да планирамо још бољу сезону 2020/2021.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Питино се не враћа у Панатинаикос: Јанакопулос већ пронашао замену


Бертомеу је истакао колико је поносан на јединство које су клубови, навијачи и комерцијални партнери исказали током овог тешког периода.


- Очигледно је да смо имали огромну мотивацију да наставимо сезону, али смо у овој ситуацији ставили здравље људи испред било којих других интереса. Чинећи то остали смо привржени нашим уверењима - констатовао је Бертомеу.


ЕВРОЛИГА

СЕЗОНА у Евролиги почеће 1. октобра са истих 18 учесника: Алба, Ефес, Армани, Црвена звезда, ЦСКА, Барселона, Бајерн, Фенербахче, Химки, Басконија, Асвел, Макаби, Олимпијакос, Панатинаикос, Реал Мадрид, Валенсија, Жалгирис и Зенит.

Биће продужено трајање тренинг-кампова како би се омогућило играчима да дочекају почетак у оптималној физичкој и менталној форми.


ЕВРОКУП

СЕЗОНА у Еврокупу почеће 30. септембра, а место је загарантовано четвртфиналистима из ове сезоне: Монако, Партизан, Промитеас, Виртус, Тофаш, Венеција, Уникаха и Уникс. Осталих 16 тимова квалификоваће се преко националних лига.