ДА нема глобалне вирусне пандемије, Евролига би данас добила шампиона на фајнал-фору у Келну. Уместо извештаја о финалном спектаклу, сутраћемо добити одговор на питање да ли ће ове сезоне бити владара у елитном клупском такмичењу.


Представници 11 клубова са гарантованим уговорима изјасниће се на видео-састанку о томе да ли су за наставак или прекид такмичења: Ефес, Фенербахче, Реал Мадрид, Барселона, Басконија, Панатинаикос, Олимпијакос, ЦСКА, Макаби, Милано и Жалгирис. Два дана раније, по два играча из сваког од 18 тимова великом већином су се определила за то да се ове сезоне не враћају на терен. Према неким информацијама, били су једногласно против!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Вечити" тешко заједно У Евролигу


ДЕПРЕСИЈА ТРЕНЕР Валенсије Ђауме Понсарнау говорио је о последицама пандемије на играче.
- Било је оних који су у горем стању него што смо мислили да ће бити, са симптомима депресије. Период изолације утиче на вас. Сада су боље самим тим што имају прилику да уживо виде саиграче и збијају шале - каже Понсарнау.

Из њихове перспективе - разлози за отказивање су јасни и тешко им је приговорити: веома лоше физичко стање после двомесечне хибернације, самим тим и драстично увећан ризик од повреда, као и још постојећа опасност од заразе вирусом корона, без обзира на строге здравствене протоколе који би били примењени.


- Људи не могу да седе у ресторанима, а ви хоћете да ја играм кошарку. Не можете да шетате без маске, али би ја требало да играм. Не видим смисао у томе - поручује Американац Мајк Џејмс, најбољи играч актуелног шампиона Евролиге ЦСКА.


Клубови су подељени по питању наставка сезоне. Међу онима са такозваном А ливенцом, заговорници повратка на терен у јулу су најбољи у тренутку прекида - Ефес, Реал Мадрид, Барселона и Макаби. Гласине кажу да су против: ЦСКА, Милано, Панатинаикос и Олимпијакос. Још није сасвим јасно опредељење Фенербахчеа, Жалгириса и Басконије. Током сутрашњег изјашњавања, само уколико резултат гласања буде изједначен у случају да се неко уздржи, право гласа имаће и први човек Евролиге Ђорди Бертомеу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лазић се залаже за прекид такмичења: Можда је паметније да наставимо припреме за следећу сезону


Дан после састанка са клубовима првог приоритета, биће консултовани и остали учесници: Црвена звезда, Валенсија, Химки, Бајерн, Асвел, Зенит и Алба.


- Са спортског аспекта било би занимљиво завршити сезону. Али тешко је у то поверовати - каже генерални менаџер Химкија Павел Астахов. - Окупити 18 тимова на једном месту, одиграти преостале утакмице лигашког дела и потом фајнал-ејт турнир, све то у условима карантина... Шта ако неко од играча или тренера буде позитиван? Поново прекидамо и враћамо се кући? Мислим да је логичније да се признају резултати из досадашњег дела сезоне и да почнемо да се спремамо за следећу.


Са тим је сагласан и играч Жалгириса Кеј-Си Риверс:


- Ако се ова сезона Евролиге не настави, следећа ће бити право уживање, јер ћете имати много одморних момака расположених да се такмиче.


ШТА АКО СЕ СЕЗОНА НЕ НАСТАВИ

УКОЛИКО такмичење у Евролиги не буде настављено, главна тема биће списак учесника за наредну сезону. Постоји идеја о проширењу (Партизан и Виртус као најбољи тимови Еврокупа), али у том случају се јавља и проблем са такмичарским календаром. Помињу се и две групе са по десет тимова, али је све то у густом облаку спекулација.

Ако буде задржан формат са 18 тимова, са листе би могли да испадну неки учесници из ове сезоне. Наравно, они без А лиценце.