КРАЈЊИ рок за доношење одлуке о наставку сезоне у Евролиги и Еврокупу, прекинуте због пандемије вируса корона, истиче у понедељак. Први човек елитног такмичења Ђорди Бертомеу и извршни директор Едуард Скот вечерассу на телефонском састанку чули мишљење главних актера - играча, којима је предочен и јасан медицински план у случају повратка на терен. Понедељак,датум - 25. мај је одређен као дан Д за европску кошарку јер ће бити стављена тачка на чекање и нагађање - одсвираће званичан крај или одлучити да се завршнице одиграју у јулу.

Познато је да ће у понедељак бити организовано гласање 11 тимова који имају А лиценцу Евролиге. То су: Реал, Барселона, Басконија, Олимпијакос, Панатинаикос, Фенербахче, Анадолу Ефес, Макаби, ЦСКА, Жалгирис и Армани. Проста већина ће бити довољна да се донесе одлука, а Бертомеу ће моћи да реагује само у случају нерешеног резултата, који је могућ ако неки клуб остане уздржан. После тога ће уследити Скупштина, консултације са осталим учесницима а онда и доношење коначног суда...

У случају да се изгласа повратак на терен, план је да се све утакмице одиграју у јулу. Евролига би дуже трајала од Еврокупа (4. јул - 26. јул), јер у том такмичењу још није ни регуларни део завршен. У једном граду би се окупили сви тимови, одиграли још по шест лигашких утакмица, а онда и завршни турнир на ком би учествовало осам најбољих екипа.

Као кандидати за домаћина одавно се помињу Београд, Каунас и Виљнус, Атина и Солун, Љубљана, Берлин и Келн, коме би била поверена организација да није било пандемије вируса корона. Кад је наш представник у питању - Црвена звезда, тренутно се налази на 14. позицији са скором 11-17, заостаје два победе за клубовима који су тик изнад црте за плеј-оф.

План за расплет Еврокупа је такође да буде окончан у једном граду (не истом као Евролига) од 4. до 17. јула. За титулу у другом по рангу европском такмичењу и пласман у елитно друштво борило би се осам тимова који су обезбедили пласман у четвртфинале. Парови су: Партизан - Уникс, Промитеас - Тофаш, Монако - Виртус и Уникаха - Венеција. Српски представник београдски Партизан је завршио топ 16 фазу као тим са најбољим учинком и тиме обезбедио предност домаћег терена до краја такмичења, која би му била велики плус да је стање остало нормално.

Уколико наставка не буде било, расподела карата за следећу сезону биће подједнако компликована као и сама одлука о овој такмичарској години. Како пише шпански "Мундо депортиво" мале су шансе да од јесени гледамо Звезду и Партизан заједно у Евролиги. Постоји више сценарија који би могли да се десе. Могуће је да истих 18 учесника који ове године не заврше такмичење на терену, у њему буду и наредне. Ипак, све јаче гласине стижу из Италије по којима би Виртусу сигурно била додељена специјална позивница, а шансе постоје и да вајлд-кард добије Партизан, због добрих остварених спортских резултата до прекида. Онда би били угрожени тимови попут Звезде, Валенсије, Химкија... Није потпуно искључена могућност ни о проширењу лиге. У понедељак ће коначно све непознанице бити разрешене.

МЕСЕЦ ДАНА ЛОШЕ КОШАРКЕ

МИШЉЕЊЕ играча могло се често чути у претходном периоду, а један од оних који се залаже за крај сезоне је Немања Недовић. Његов Армани је у тренутку прекида био на 12.позицији у Евролиги.

- Овако ја видим комплетну ситуацију - или ћемо имати један месец (вероватно) веома лоше кошарке и са много проблема, или ћемо у сезони 2020/21. гледати најбољу кошарку у последњих неколико година. То је само моје мишљење - поручио је на твитер-налогу Недовић.