Србин жели преко колеџа да оствари НБА снове: Петрушев за „Новости“ о фантастичној сезони у дресу Гонзаге, амбицијама, стању у САД (ФОТО/ВИДЕО)

Ми.Рогач

понедељак, 20. 04. 2020. у 20:45

Србин жели преко колеџа да оствари НБА снове: Петрушев за „Новости“ о фантастичној сезони у дресу Гонзаге, амбицијама, стању у САД (ФОТО/ВИДЕО)

Филип Петрушев Фото: Н. Параушић

Био сам шокиран када см чуо да је отказано "мартовско лудило. Ја сам за Србију увек ту, видећемо и када ће доћи тај позив за А селекцију - поручио је Филип

НАЈБОЉИ је играч Конференције Западне обале у 2020. години, Национална асоцијација тренера и "Ју-Ес--Еј тудеј" изабрали су га у другу петорку свих колеџ кошаркаша у Америци, три новинарска удружења (AP, SN, USBWA) сместила су га у трећи тим, био је у најужем кругу кандидата за две славне награде "Џон Вуден" (најуспешнији кошаркаш и студент) и "Карим Абдул Џабар" (намењенa најбољем центру)...

Набрајање добија већу снагу када се изнесе податак да чак 353 екипе учествују у шампионату који окупља више од 4.000 талентованих кошаркаша из целог света. Србин Филип Петрушев (20) померио је све границе, одиграо у дресу Гонзаге сезону из снова, којој је пред "мартовско лудило" вирус корона прерано одсвирао крај (просек 17 поена, 7,8 скокова).

- Враћали смо се из Лас Вегаса, после освајања конференцијског турнира и у аутобусу смо прво чули вест да ће се завршница играти пред празним трибинама. Били смо тужни, јер је чар баш у том амбијенту који направи више од 60.000 гледалаца. Међутим, прави шок је уследио када је званично отказано, помислио сам: "Не, то се не дешава, немогуће је". Нешто најјаче у колеџ кошарци, целе године смо се припремали за тај турнир, све смо посветили једном циљу и онда се наш сан срушио у секунди. И даље смо у шоку - преноси утиске из Америке Филип Петрушев, студент друге године Универзитета Гонзага.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Коначно емитоване прве епизоде документарца о великом Мајклу Џордану: Ствари које сам видео у првој предсезони натерале су ме да будем сам (ВИДЕО)

БРАТ ГРАДИ СВОЈЕ ИМЕ МЛАЂИ Филипов брат Давид је, такође, српски репрезентативац и одлучио се за сличан пут...
- Ишао је у исту средњу школу на Флориди, после је био у Њујорку. Тренутно тражи колеџ, али га је вирус корона пореметио. Њему је било теже, јер је у Америку стигао као мој брат. Није могао да направи име, јер су га гледали кроз мене... Али труди се да пронађе одговарајући факултет и да остане овде све четири године.

Жал добија много веће размере када се погледају резултати факултетског кошаркашког тима.

- Целе сезоне смо рангирани међу топ пет колеџа у целој Америци, највише времена смо били првопласирани, добијали смо врхунске екипе: Аризону, Вашингтон... Једини смо само два пута поражени током ове такмичарске године. Били смо први у Конференцији Западне обале, онда освојили и конференцијски турнир, као фаворити смо били потпуно спремни за "мартовско лудило".

Лудило се до почетка априла стишало, па Петрушев може на миру да сумира све што је урадио до сада. Тимски успеси неће бити крунисани у 2020, али та чињеница неће умањити сва индивидуална признања која су завршила на Филиповој адреси.

- Наравно да ми све то значи, поготово јер на листама најбољих играча које избаце пред старт сезоне мог имена није било нигде - срећан је Филип што су прогнозе биле лоше. - То је сасвим у реду, јер моја прва година није била ништа посебно. Имали смо два играча која су сада у НБА лиги - Хачимуру и Кларка. Уз њих сам радио и невиђено напредовао. Они су отишли и био је тренутак да неко иступи. То сам урадио ја, добио сам минуте, поверење тренера и постао најбољи играч тима. Систем Гонзаге ми изузетно одговара, сваки напад укључује високе играче, порасло ми је самопоуздање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НБА лига смањује плате играчима за 25 одсто

И у дресу Србије, у коме има два освојена европска злата са јуниорима, Петрушев је показивао прави такмичарски карактер на терену.

- Признајем да много волим да играм пред противничком публиком, то ме "ложи". Кад смо на домаћем терену, сви имају мотив да играју, јер је Гонзага позната по невероватним навијачима и кошаркашкој култури. Али, ја сам одличне партије пружио баш у гостима, на пример, пред 10.000 људи у Санта Клари дао сам 31 поен и баш доминирао. Иначе, у нашем граду Спокену, у држави Вашингтон, сви знају за кошаркашки тим, прате, препознају нас на улици, сликају се, цене нас баш. Чак у Америци људи који не навијају ни за кога, онда прате Гонзагу, јер некако увек по правилу има симпатичну екипу.


Фото: Универзитет Гонзага
Још када је стигао у средњу школу на Флориди, један од највећих талената српске кошарке имао је јасан циљ - да преко колеџа дође до најјаче лиге на свету.

- Ове године могу да изађем на драфт, али видећемо шта ће бити од свега тога. Планове је пореметио вирус, отказани су турнири на којима се представљају млади играчи... Питање је онда да ли ћу наставити и трећу годину на колеџу, или изаћи сад и бити изабран. Све више драфтују играче са потенцијалом, што млађе, пре него "готове" производе. То је сваке године светски догађај, само замишљам како све изгледа. Кажу да је још милион пута бољи доживљај када то и осетиш. Ја сам дошао у Америку да бих био ближи НБА свету, да бих био "на радару"... Шансе су 80 одсто веће да изаберу колеџ играча него неког из Европе ко није на врхунском нивоу. Математика је проста.

Исту реч - просто, Филип користи и када описује други сегмент његовог живота у Америци. У школској клупи се подједнако добро сналази као и на паркету.

- Искрено, факултет је лакши него у Србији, а диплома је веома цењена. Изабрао сам ове године спортски менанџмент и имам високе оцене, успевам све да уклопим. И просек мора да буде на одређеном нивоу да би могло да се тренира. Задовољан сам сасвим како ми иде.

Услови које има за развој каријере превазилазе чак и поједине евролигашке оквире.

- Све имаш доступно 24 сата, две хале са 12 кошева. Дођеш, провучеш картицу кад год хоћеш и уђеш. Увек су на располагању људи који ти додају лопте, индивидуални тренери, ђакузији су у свлачионици... Имаш тимске тренинге, али се очекује да радиш сам на себи, тај рад ван екипе се просто подразумева. Систем је потпуна припрема за оно што те чека у НБА. Постоји и центар за учење, а одређени људи ти направе план како да уклопиш све што треба. Заправо, овде ти све организују, а на теби је само да учиш и да тренираш - закључио је Петрушев, потенцијални стуб сениорске репрезентације Србије у будућности.

УВЕК ЗА СРБИЈУ
РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА Србије је са Филипом у саставу освојила злато на јуниорском ЕП - 2017. и 2018.
- И даље имамо нашу групу на "Вотсапу". Активна је и сада, остали смо у контакту. Прошлог лета смо могли више, али ето испали смо пре борбе за медаље... Много волим то време са другарима у националном тиму, успомене остају за цео живот. Ја сам за Србију увек ту, видећемо и када ће доћи тај позив за А селекцију.