Kошаркашица Србије Соња Васић, чланица шпанске Ђироне, каже да јој Олимпијске игре после одлагања делују далеко и да је то изазвало дозу неизвесности на коју није навикла.

Kрилни центар, из Шпаније погођене пандемијом корона вируса, у Србију је стигла неколико дана пре увођења ванредног стања.

У обавезном карантину је са супругом веслачем Милошем Васићем и како каже, они су међу онима који на изолацији не гледају као на нешто веома лоше.

"Тренутно се сналазимо. Милошу фали вода и прави тренинг, а мени сала јер са лоптом немам контакт. Трудимо се да одржимо кондицију. Имали смо среће што су Милошу из Савеза и клуба пре ванредног стање донели ергометар и бицикл. Свесни смо да није то то, али битно је да имамо неки ритам који нас подећа на нашу динамику када смо у нормалном живиоту", рекла је Васић Тањуг.

Kако каже, супруг Милош има напорније тренинге, али да она за своје услове тренира више него обично.

"Јутарњи тренинг је тежак, траје два или три сата, а онда поподне одрадимо још један чисто да дан брже прође. То нас тренутно одржава и то нам је мотивација да тренирамо. Доста напорније тренирам, ваљда када видим Милоша да ујутру тренира по три сата, онда је и мени глупо да ја збрзам нешто на 45 минута".

Kошаркашице Србије почетком фебруара у Београду су избориле олимпијску норму, а чланица иделане петорке са прошлог Европског превенства истиче да је јој је одлука о померању ОИ за годину дана тешко пала.

"Игре нам сада делују далеко и свима нам доноси ноту неизвесности на коју навикли. За велики број нас играчица, ове ОИ требало је да буду нека прекретница у каријери и са те стране, можда је тешко пала одлука".

Многе кошаркашице из репрезентације најавиле су да ће ОИ у Токију бити последње у националном дресу, а одлагање Игара изазвало је и померање у ФИБА календару, па ће изабранице Марине Маљковић месец дана пре одласка у олимпијско село имати Европско првенство, пре ког следују квалификациони прозори.

"Мислим да ће селекторка бити у незавидној позицији. Имаћемо сезоне, два циклуса квалификација за Европско првенство, па ЕП месец дана пре ОИ. То је стварно много такмичења спакованих у једну годину. У теорији ћемо имати ово лето да се одморимо, али нико од нас не може да престане са тренингом.То ће бти мало компликовано, какве калкулације направити."

"Језгро наше екипе ушло је у неке најбоље играчке године, али то су године у којима такав напор оставља трагове на телу. Добро је да смо се квалификовале, да о томе не морамо да размишљамо. Треба размишљати колико ће припреме да трају, да ли ћемо после свега овога имати окупљање или не. Верујем да селекторка тренутно има пуне руке посла", каже Васић и додаје да је њој лично жао јер је циклус квалификација и ЕП требало да буде прилика за нова лица да преузму улогу носиоца тима, да се наметну.

Kошаркашица Србије осврнула се и на тренутно стање у Шпанији, која је једно од највећих заришта вируса Цовид 19.

"Сад се ствари побољшавају, али стварно је било озбиљно. Шпанци су један од народа који познат по томе да воли да ужива у животу, а то ми је у овом случају био мач са две оштрице. Сва дружења и изласци су довели до тога да се епидемије брзо прошири. Знам да већина играчица није излазила из куће, само ако морају да оду до продавнице. Многе нису успеле да оду у градове где су рођене, јер су путеви затворени".

Додаје да су неке кошаркашице у шпанском првенству позитивно тестиране.

"Имамо информацију да су неке играчице оболеле, јер смо ми викенд пре прекида играли шпански Kуп. Играло је осам екипа, Kуп је прилично посећен, било је око 4.000-5.000 људи. То је била ризична ситуација, али ми то у том тренутку нисмо знали. Имали смо огроман контак са људима. Једна тужна слика, јер Шпанију гледамо на земљу са веселим људима".

Полемика око решења за наставак и расплет сезона траје на свим меридијанима, а све то енигма је и за Соњу.

"Биће компликовано. Шампиони играју Евролигу у већини првенства. Kако поделити те фиктивне награде, има ту неправде, што је за нас спортисте тешко, јер смо навикли да најбољи побеђује. Жао ми је због многих екипа и играчица које су имале добре сезоне, али се надам да ће из тог разлога следћа сезона бити никад јача и конкурентнија, да ће сви ући жељни доказивања после вишемесечне паузе".

Брачни пар Васић овог лета требало је да у Токују да прослави четири године од упознавања.

Љубав која се родила се на претходним Играма у Рио де Жанеиру, обележила им је претходни олимпијски циклус, па ће следеће године на ОИ имати прилику да прославе петогодишњи јубилеј.

"Милош и је волимо да полемишемо о томе, он има више искуства. Њему ће ово бити треће ОИ, а ја имам медаљу са првих Игара. Мени је важно само да се квалификујем, а он би да направи један корак напред и да оствари неки резултат", закључила је Васић.