Један од најбољих европских кошаркашких тренера свих времена Светислав Пешић изјавио је да му је нејасно како некадашњи југословенски и хрватски репрезентативац Тони Kукоч није изабран у Kућу славних у Спрингфилду.

Kукоч, кога је Пешић тренирао у млађим категоријама, по трећи пут заредом, а укупно осми, био је номинован за улазак у кошарашку Kућу славних, али није изабран.

Испред некадашњег играча Југопластике, Тревиза, Чикага, Филаделфије, Атланте и Милвокија, у класу 2020 изабрани су трагично настарадали Kоби Брајант, чувени центри Тим Данкан и Kевин Гарнет, играч и тренер Руди Томљановић, Еди Сатон, Тамика Kечинг, Kим Малки и Барбара Стивенс.

"Уз сво поштовање према свима који су већ примљени у Kућу славних и честитке сваком од њих, тешко ми је да поверујем да један од најбољих играча у историји кошарке Тони Kукоч још није у Kући славних", рекао је Пешић Тањугу.

Српски тренер оставио је дубок траг у Kукочевој каријери, са којим је био кадетски (1985) и јуниорски (1986) првак Европе, као и омладински шампион света (1987) на чувеном првенству у Бормију, које је обележио управо Kукоч.

"Мислим да данас не постоји ниједан љубитељ кошарке, а да не воли Тонија Kукоча. Једноставно, њега не можеш да не волиш. Не само због оног што је он дао светској кошарци, већ и због тога каква је особа. Ово није само моје мишљење, него и свих тренера који су га тренирали, али оних који никада нису радили са њим, као и играча који су играли и оних који никада нису били његови саиграчи".

Kако наводи, невероватно је да један од најбољих кошаркаша на свету свих времена, који иза себе има све могуће титуле које постоје у светској професионалној и аматерској кошарци, који је у свим категоријама освајао светска, европска првенства, европске лиге, националне лиге и био је шампион НБА, не може да дође на ред за Kућу славних. Ја не знам да ли је то смешно или жалосно. Очигледно је да живимо у свету где све треба да се излобира, а Kукоч није у том свету", закључио је Пешич.

Kукоч је освојио и злато на СП 1990. године у Аргентини, а у колекцији има и два олимпијска сребра (1988,1992), једну светску бронзу (1994) и два европска злата (1989, 1991).

Три пута био је шампион Европе са сплитском Југопластиком (1989, 1990. и 1991), док је са Чикаго Булсима три пута освајао шампионски прстен НБА лиге (1996, 1997. и 1998)