Легендарни плејмејкер грчког Панатинаикоса Димитрис Дијамантидис изабран је у идеалну петорку Евролиге у претходној деценији, саопштено је данас на сајту такмичења.

Грчки кошаркаш три пута био шампион Европе са Панатинаикосом (2007, 2009. и 2011.), а најкориснији играч тог такмицења био је 2011. године, када је грчки клуб последњи пут био првак под вођством тренера Жељка Обрадовића.

Два пута је био најкориснији играч Фајнал фора, четири пута у првом тиму Евролиге, шест пута најбољи дефанзивац, два пута најбољи асистент, а по броју асистенција у каријери недавно га је претекао сународник и бивши саиграч Ник Калатес.

Дијамантидис, који је у Панатинаикосу провео 12 сезона, био је и у тиму деценије од 2000. до 2010. године.

Након повлачења из кошарке проглашен је за легенду Евролиге 2016. године, док је његов дрес са бројем 13 Панатинаикос повукао из употребе.

Дијамантидис је четврти кошаркаш који се налази у идеалној петорици протекле деценије у најјачем клупском кошаркашком такмичењу у Европи, а пре њега у идеалном тиму нашли су се још Кајл Хајнс из ЦСКА, бивши кошаркаш Барселоне Хуан Карлос Наваро и Лука Дончић, бивши кошаркаш Реал Мадрида и тренутно звезда НБА лигаша Даласа.)