Пропадају милијарде: Шпанци анализирали колико новца губи спортска индустрија – највећи минус ОИ, на удару фудбал, формула 1...

Б. Антић

понедељак, 30. 03. 2020. у 20:11

Пропадају милијарде: Шпанци анализирали колико новца губи спортска индустрија – највећи минус ОИ, на удару фудбал, формула 1...

Олимпијска бакља Фото: Танјуг/AP

На удару нису само спортска такмичења и организације, већ и појединци. Тако, рецимо, кошаркаш Лејкерса Леброн Џејмс губи 366.000 евра за сваки неодиграни меч у НБА лиги
ГУБИЦИ људских живота су нешто најстрашније што је донела корона, а остале последице вируса ће се тек сагледавати када све ово прође. Шпанска "Марка" се фокусирала на оно што се дешава у спорту и извршила анализу колико ће ова индустрија бити оштећена у финансијском смислу, због одлагања или отказивања најважнијих такмичења. А рачуница је болна за све који живе од спорта, јер су у питању десетине милијарди евра.

Само померање за 2021. годину најзначајнијег спортског догађаја, Олимпијских игара у Токију, однеће више од десет милијарди евра, закључио је шпански лист. Поред огромног минуса због изостанка ТВ преноса, удар на финансије представља и недолазак огромног броја туриста у јапанску престоницу. Процена је да би око пола милиона људи било крајем јула и почетком августа на Играма, углавном из Европе и Сједињених Америчких Држава, а од тога нема ништа. Као и за сва остала такмичења, изостаје и пратећа зарада. Неће бити прихода од продаје сувенира, обилазака музеја и слично.


Најпопуларнији спорт на планети, фудбал, претрпеће такође жестоке ударце. Поготово је тешка ситуација у најјачим европским лигама, које су иначе фабрика новца. Ако се не би одиграла завршница Премијер лиге Енглеске, губитак би износио чак 1,2 милијарде евра. На другом месту неславне листе била би шпанска Примера, чији би минус износио 938 милиона евра, а даље следе немачка Бундеслига (740), италијанска Серија А (541) и француска Лига 1 (395).

И УЕФА би претрпела ужасну штету. Неиграње завршнице Лиге шампиона однело би 1,95 милијарди евра, Лиге Европе 510 милиона, а меча Суперкупа Европе 90 милиона. Репрезентативно такмичење, Европско првенство, које је померено за 2021, уништило је 2,2 милијарде евра, по прорачунима "Марке".

Слична ситуација је и у другим спортовима. Одлагање такмичења Формуле 1 засад је коштало 107, милиона евра, 57 милиона је штета због померања Мото ГП трка, за престижни тениски турнир Ролан Гарос у Паризу минус је 42 милиона евра, голф такмичења 184,8.


И Американци се хватају за главу због губитака у њиховим гламурозним лигама. Бејзбол (МЛБ) је оштећен за 2,1 милијарду евра, амерички фудбал (НФЛ) 1,2, хокеј на леду (НХЛ) 986 милиона евра, кошарка (НБА) 916...

То су финансије, а губитке самог ужитка гледања код љубитеља спорта нико никад неће моћи да измери.

ЏЕЈМСУ ФАЛИ 366.000 ПО МЕЧУ
НА удару нису само спортска такмичења и организације, већ и појединци. Тако, рецимо, кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса Леброн Џејмс губи 366.000 евра за сваки неодиграни меч у НБА лиги. Ипак, Џејмс неће пропасти, будући да му укупна годишња плата износи 33,75 милиона евра.

Коментари (2)