Позиција на драфту у НБА лиги не мора ништа да значи. Таквих примера је било много у прошлости. Рецимо, Јанис Адетокумбо је изабран са 15. позиције 2013. године, Паскал Сијакам са 27. три године касније, Никола Јокић је одабран тек у другој рунди као 41. пик 2014. године.

Сада би још један српски играч могао да буде „крађа“ на драфту. У питању је Алексеј Покушевски, момак који је одушевио амерички портал „Leaguealertsofficial“. Они су направили анализу његове игре..

- Његова највећа снага је феноменална кординација и течност, креће се одлично за некога ко је висок 213 центиметара. Искрено, подсећа на Кевина Дурента по кретању са том висином. Може одлично да трчи, покрива цео терен као многи сјајни бекови у лиги што му даје могућност да буде веома успешан у кошарци која се игра у брзом ритму, а то је правац у којем се већина НБА тимова креће – појашњавају и настављају да га хвале:

- Има одличну визију, не мора да погледа, да би видео. Ради одличан посао у проналажењу правовремених пасова, различитих брзина и невероватних углова. Просечно је бележио 3.1 асистенцију у Грчкој, у лиги која се игра у споријем ритму и то када није био он тај који је водио нападе екипе. Солидно рукује лоптом што му даје могућност да помогне и у том сегменут игре. Још једна позитивна ствар код њега је што може да напредује много и у шуту. Има добар баланс, избачај, понекад делује као елитни шутер. За три шутира само 32.7 одсто, али има 78 одсто са пенала што је охрабрујуће. Уз прави тренинг могао би да буде много бољи у шуту за три.

Осврнули су се и на његове способности у дефанзиви.

- За разлику од неких европских играча у прошлости, Алексеј је веома добар у одбрани. Стално се креће, користи своју висину да блокира шутеве. На мечевима за репрезентацију Србије до 17. година је просечно бележио 3 блокаде по мечу, за Олимпијакос Б је 1.8 за само 23 минута у просеку. Има „активне руке“ што му је донело просек од 1.3 украдених лопти.

Наравно, нису заборавили ни на слабости које има момак рођен 26. децембра 2001. године.

- Његова највећа слабост је то што је превише мршав, има такву грађу. Делује да је преслаб да чува играче његове висине на тим позицијама, дакле крилне центре и центре. Због тога сматрамо да ће у будућности играти на позицији крила. Још једна мана је то што има доста изгубљених лопти и то без превеликог притиска. Воли да се „коцка“ са неким додавањима да би лепше и атрактивније изгледало, мада ће то вероватно да се поправи како буде сазревао као играч, уз добре тренере. И на крају, још једна мана је што нема константност у шуту. Изгледа да је то због механике шута, пошто се дешава да не испрати шут на прави начин, па се дешавају промашаји. Ако буде на томе радио, може да постане веома добар шутер.

На крају су дали и свој закључак о младом српском играчу који је недавно постао и најмлађи играч Олимпијакоса који је заиграо у Евролиги.

- Покушевски је веома талентован играч са висином од 213 центиметара и има све шт оје потребно да постане посебно крило у НБА лиги. Потребна м ује функционална организација која ће да има стрпљења. Неће бити потребе да игра „праве минуте“ пар година. Његов успех ће зависити од тога колико још мишића може да набаци и колико ће дисциплиновано да ради на игри у нападу. Ако буде напредовао у та два сегмента онда причамо о суперстару. Али, ако на време не буде решио неке од тих проблема, тешко да ће добити праву минутажу – закључују у тексту и тако поручују да све зависи од Алексеја и његове радне етике.