„Јокић тренира на бициклу да остане у форми“: Ражнатовић за „Новости“ о недоумицама везаним за наставак кошаркашких такмичења

В. ПРЕРАДОВИЋ

25. 03. 2020. у 21:20

Олимпијске игре су одложене на годину дана, тако да постоји шанса да се неке елитне лиге заврше – каже први човек агенције „Беобаскет“

„Јокић тренира на бициклу да остане у форми“: Ражнатовић за „Новости“ о недоумицама везаним за наставак кошаркашких такмичења

Миодраг Ражнатовић и Кајл Хајнс фото: Н. Параушић

КОШАРКА је у карантину, играчи и тренери широм света у кућној изолацији. Велики број њих заступа менаџерска агенција "Беобаскет", чији је власник Миодраг Ражнатовић, уједно и неформално први човек Мега Бемакса. За "Новости" говори о недоумицама везаним за наставак такмичења и о томе колико се разликује менаџерски посао у периоду када је вирусна епидемија замрзла игру.

- Велика је разлика. Обично добар део дана пролази у гледању утакмица и анализама, тога више нема. Смањени су контакти са клубовима у смислу нових активности, сада би већ било време за то. У прекиду су и разговори о кашњењу уплата јер, објективно, нико није у могућности да плаћа. Главни део посла у последњих десет дана била је помоћ играчима, савети да ли остајати или не у местима где играју. У неколико наврата било је веома компликоване организације њихових путовања, углавном у Америку.

Има ли међу вашим клијентима заражених?

- Засада нема, надајмо се да ће тако и да остане.

Каква је ситуација са српским НБА играчима које заступате (Никола Јокић, Бобан Марјановић, Марко Гудурић)?

- Врло лоша. У кућама су, могу да оду по основне потрепштине, али кажу да их није лако ни набавити, да је доста тога разграбљено. Другачије је када сте код куће, у својој земљи. Овако, без друштва, ситуација је прилично депримирајућа. Тренирају у кућним условима. Трчања нема, раде се вежбе снаге са теговима, партерне гимнастике. У нешто бољој ситуацији су играчи који имају двориште и живе у топлијим крајевима.

У коликој мери ће ово утицати на Јокића, који је у тренутку прекида играо на МВП нивоу?
ОПАСНОСТ ОД ПОВРЕДАКАКАВ квалитет кошарке можемо да очекујемо ако се сезона настави?
- Квалитет ће бити низак. Спортисти су навикли на свакодневне тренинге, проблем је и пауза од седам дана. Још већи проблем је могућност повреда, тим пре што се наговештава да ће се можда играти и три утакмице недељно. Нека истраживања показују да је након лок-аута број повреда НБА играча био неупоредиво већи у односу на сезону пре и сезону после.

- У истој мери у којој утиче на сваког другог. Колико знам, допремио је неку кардио-справу, бицикл или траку, тако да даје све од себе да остане у ритму који ће му олакшати повратак кад за то дође време.

Из ове перспективе, какве су шансе да се сезона настави?

- Директно је везано са тим како ће се ова пандемија развијати, а то ни озбиљни ауторитети у свету медицине не могу да кажу. Олимпијске игре су одложене на годину дана, тако да постоји шанса да се неке елитне лиге заврше. Могло би да се сачека са почетком још практично два месеца. Онда би, у неком убрзаном ритму, можда могло да се одигра до краја јуна или до прве недеље јула. Зависи и од жеље да се заврши, неке лиге су моментално прогласиле крај. Последња која ће се предати је Евролига, велики је финансијски губитак и покушаће на све начине да заврше сезону. Самим тим, и неке лиге повезане са њима покушале би то да испрате. У првом реду АЦБ лига, на крају крајева и АБА лига.

Шта мислите о предлозима неких клубова АБА лиге?

- Не допада ми се то што сваки клуб који нешто предложи, сходно својој позицији на табели, базира предлог на ономе што њему највише одговара. Задар предлаже да се сезона не настави и да се, поред тога што је одиграно 21 од 22 кола, поништи као да се није играла, чиме би остао у лиги. Било је и других таквих случајева. Треба сачекати и донети најправилнију одлуку.

Председник Партизана предложио је да се сезона не настави и тренутно стање прогласи коначним.
ХИЉАДЕ БИ ИСПРАТИЛЕ БОРУОДЛАСКУ легендарног Борислава Станковића:
- Откад кошарка постоји, у круг оних који су за њу највише учинили могу да уђу Џејмс Нејсмит, Бора Станковић и још веома мали број људи. Тужно је то што нико од људи из света кошарке није могао да присуствује сахрани, верујем да би их било на хиљаде јер је он то стварно заслужио.

- Могуће је и да ће доћи до тога ако не буде могло да се игра ни у јулу. Онда постоје само две опције: нико није шампион или је шампион првопласирани тим, нико не испада или испада последњи. Зависиће од временског оквира, већ је било предлога да се уместо плеј-офа игра фајнал-фор, у Еврокупу фајнал-ејт. У најтежој ситуацији је Евролига, којој је остало шест кола, плеј-оф и завршни турнир. Делује ми да неће бити довољно времена за то и да ће морати да праве измене система такмичења.


Да ли је могуће "ресетовање" сезоне у Евролиги?

- Мислим да није, одиграно је већ 28 од 34 кола. Уколико би до тога дошло, требало би да првопласирани тим прогласе за победника, тим пре што је Ефес био доминантан и оставио све далеко иза себе на табели. Сигурно се не би могло сматрати неправедним решењем.

Да ли се слажете са тим да ће НБА, због губитака, наћи начин да заврши сезону?

- Нисам сигуран, почеле су да се појављују информације да би такав сценарио могао и њима да се деси. Ако буде могућности, играће у јуну, јулу и августу. Ако не буде... Губици су свуда огромни, тако је како је.

Како гледате на предлоге неких евролигашких клубова да се замрзну исплате играчима док траје прекид?

- Неумесно у овом тренутку, има времена за финансије када се поправи здравствена ситуација и буде знало шта ће бити са лигама. Мислим да Евролига нема никакве везе са тим, то питање ће се решавати тумачењем уговорних односа. Већина играча у Евролиги има клаузулу у уговору да о споровима одлучује Арбитражни трибунал у Швајцарској (БАТ). Видећемо како ће реаговати по првом предмету, БАТ би морао да буде јединствен и да пресуду у првом случају примени на све друге. Да не дођемо у ситуацију да два играча једног тима потражују исто, да једном судија из Новог Зеланда додели све, а другом судија из Аргентине ништа. Такође, идеја клубова да не плате ништа је крајње необјективна, јер је у свим уговорима, осим у Шпанији, наведено да одлуку доноси БАТ на основу начела - једнакост, поштење, фер-плеј.

Да ли постоји "виша сила" као фактор?

- Не, тога нема у уговорима. Постоји у НБА колективном уговору, по којем могу да не плаћају у условима више силе, прекида лиге. Ако су клубови у Европи исплатили седам плата, остало је три и мислим да је само питање да ли ће БАТ одлучити да се исплате све три, две, једна или једна и по. Мислим да није фер да сав терет ове ситуације падне на играче. Многи клубови су коректни и праве договоре са играчима, али има и оних који су ову ситуацију искористили да одмах ревидирају плате.

Какве финансијске последице може да има ова ситуација по европске клубове?

- Чак и ако не потраје, последице ће бити драматичне. Не само за ову сезону, него и за следећу. Већ припремам играче на то да ће бити лоше лето у смислу потписивања нових уговора, то је реалност. Надамо се да ће се за годину дана све вратити у нормалу.

ИМА ВИШЕ ИДЕЈА ОКО ЕВРОЛИГЕ
Имате ли можда неке информације по којим моделима би могла да се заврши сезона у Евролиги и АБА лиги?

- Нико о томе још није рекао ни реч, мислим да је прерано. Има идеја индивидуалаца, као што је она Криса Синглтона да се на Евролиге примени модел "мартовског лудила", што се сигурно неће догодити. Сви чекају да виде којим ће временским интервалом располагати. Мислим да је АБА лига направила велику грешку што није допустила да се одигра последње коло. Радило се о два-три дана, није било сметњи да се одигра без присуства публике као што је то урадила КЛС и први пут направила бољи потез од АБА лиге. Имали бисмо јасну слику ко је последњи, ко иде у бараж и која четири тима су у плеј-офу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)