Kомесар НБА лиге Адам Силвер изразио је саучешће поводом смрти кошаркашког функционера Борислава Боре Станковића, истакавши да је кошарка остала без једног од својих највећих лидера.

Дугогодишњи функционер ФИБА и легендарни кошаркаш Бора Станковић преминуо је јуче у Београду у 95. години.

- Бора Станковић је био један од највећих кошаркашких лидера. Звезда репрезентације Југославије, постао је дугогодишњи генерални сектерар ФИБЕ и одиграо незаменљиву улогу у глобализацији кошарке и приближавању људи током и после Хладног рата. Његова визија, заједно са покојним НБА комесаром Дејвидом Штерном, била је да се НБА играчи доведу на Олимпијске игре и да се подигне ниво игре у међународним такмичењима како на клупској, тако и на репрезентативној равни - рекао је Силвер у саопштењу.

Kомесар најјаче кошаркашке лиге на свету истиче да је Станковић својим идејама и деловањем променио много живота широм света.

- Борин утицај се осећао од учешћа Дрим тима (Дреам Теам) 1992. године до деценијама дуге праксе играња НБА тимова изван Америке, до данашње лиге, у којој је чак 25 одсто играча који нису рођени у САД. Снажно партнерство између ФИБА и НБА, које је довело до пројекта „Kошарка без граница“ и многих других видова сарадње који су водили глобалном развоју кошарке, представљају завет Бориног вођства, људске топлине и духа сарадње. Kроз игру коју је толико волео, Бора је променио небројено много живота људи широм света. НБА упућује најдубље изразе саучешћа Бориној породици и његовим бројним пријатељима у међународној кошаркашкој заједници - навео је Силвер у саопштењу.