Пандемија вируса корона изазвала је колпс у многим сферама друштва широм света, па су се тако на удару нашле и спортске организације и клубови. Скоро сви национални шампионати и међународна клуска такмичења обустављени су пошто је Светска здравствена организација прогласила пандемију Ковид-19 вируса, а међу првима је то учинила НБА лига.

По суспензији најјаче лиге на свету на удару су се највише нашли буџети клубова, који због неиграња утакмица немају начин да зараде новац, због чега многи власници широм САД покушавају да пронађу начин на који би испунили финансијске обавезе међу заспосленима.

Амерички новинар са пословично тачним информацијама из НБА лиге Адријан Војнаровски открио је да су клубови од руководства лиге добили меморандум у вези с платама, у којем се наводи да имају право да смање или у потпуности укину плате кошаркашима у случају природне катастрофе, рата или пандемије, што је тренутно случај.

Наводно, већ је договорено да се плате за март исплате према слову уговора, али све после тога је веома неизвесно. Амерички медији пишу да ће плате у почетку сигурно бити смањене, а уколико се криза настави онда ће бити потпуно укинуте, а ова одлука се односи на утакмице које кошаркаши неће одиграти ток траје суспензија првенства.